vertaling

18. dec, 2018

Parkinson: behandeling met apomorfine

Print 

Als u Parkinson heeft en de medicijnen die u slikt (orale medicatie) uw klachten niet voldoende verlichten, dan kunt u als aanvullende medicatie apomorfine krijgen . Dit medicijn krijgt u via een injectiepen of pomp toegediend. Ook als u overgevoelig bent voor de orale medicijnen, kan een behandeling met apomorfine een oplossing zijn.

Apomorfine

Apomorfine is een stof die van morfine is afgeleid, maar die niet de pijnstillende en verslavende werking van morfine heeft. Apomorfine kan niet in tabletvorm worden gegeven. U krijgt het daarom via de huid toegediend. De stof wordt snel in uw hersenen opgenomen.

Pompje voor toediening apomorfine

Toediening

U kunt de apomorfine toegediend krijgen via injecties onder de huid of via een pompje:

 • ApoGo-pen: als u per dag maximaal vijf keer een korte periode heeft waarin uw medicijnen niet goed werken (off-periode), kunt u een injectie met apomorfine krijgen. De injectie werkt na vijf tot tien minuten en werkt maximaal een uur. Met de ApoGo-pen geeft u zelf de injecties in uw buikhuid. Tijdens een dagopname leert u dit.
 • Pomp: als u meerdere en/of langdurige periodes heeft waarin de medicijnen niet werken, kan de pomp geschikt zijn. U krijgt de apomorfine dan continu via een naaldje in de huid toegediend. Als de pomptherapie voor u geschikt is, leert u of uw partner hoe u met de pomp omgaat. Eventueel kan de thuiszorg worden ingeschakeld.

Instellen op de pomp   

Close up Pompje voor toediening apomorfine

 

 

 

 

 

Om u in te stellen op de apomorfinepomp, wordt u ongeveer twee weken opgenomen in het UMCG, op de afdeling Neurologie J2 VA, op de unit voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Deze unit heeft vier bedden. De verpleegkundigen zijn extra geschoold in het omgaan met patiënten met de ziekte van Parkinson en de behandelmethodes.

Bijwerkingen

Apomorfine kan bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en huidontstekingen.

Misselijkheid

Bij het starten van de apomorfine-therapie kunt u last krijgen van misselijkheid. Om dit te voorkomen krijgt u enkele dagen van tevoren het medicijn domperidon die dit helpt voorkomen. Na enige tijd kunt u hier geleidelijk weer mee stoppen.

Huidontstekingen

 • Als reactie op apomorfine kunnen harde rode, soms pijnlijke zwellingen onder de huid ontstaan. Dit zijn ontstekingsreacties veroorzaakt door irritatie van de huid. Behandel deze plekken dagelijks met hydrocortisonzalf. Deze zalf krijgt u op recept mee als u naar huis mag.
 • Bij het verwijderen van de naald kunt de insteekplaats het beste enkele minuten afkoelen met een koelpakking. Verdwijnen de plekken niet, neem dan contact op met uw neuroloog of de Parkinson-verpleegkundige.
 • Een wijziging in de concentratie van de apomorfine kan helpen om toekomstige zwellingen verminderen. De arts of verpleegkundige stelt dit voor als het nodig is. Als de concentratie gehalveerd wordt, wordt de snelheid  van de pomp verdubbeld. Zo krijgt u nog steeds dezelfde hoeveelheid apomorfine.

Praktische informatie

 • Bewaar de apomorfine onder de 25 graden, niet in de koelkast en bescherm het tegen licht.
 • Bewaar de pomp niet onder water en/of vochtige omgeving.
 • Voorkom morsen. Apomorfine kan permanente groene vlekken veroorzaken.
 • Als u op reis gaat, kunt u kosteloos een geneesmiddelenpaspoort aanvragen bij Apotheekzorg. Een medisch paspoort kunt u krijgen bij de Parkinson-patiëntenvereniging.
 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding kunt u geen apomorfine gebruiken.
 • Apomorfine kan de rijvaardigheid beïnvloeden doordat u duizelig, slaperig en extreem suf kunt worden.

Bestellen materialen

De materialen die u thuis nodig heeft voor de apomorfinepomptherapie bestelt de Parkinsonverpleegkundige voor u bij Apotheekzorg. Zij leveren de pomp en andere materialen en bezorgen die bij u thuis.

Meer informatie

 • Uw Parkinson-verpleegkundige is uw aanspreekpunt. Vragen over de therapie kunt u stellen aan uw behandelend neuroloog en/of Parkinson-verpleegkundige.
 • Met vragen over de ApoGo-pomp en de -pen kunt u 24 uur per dag terecht bij ApotheekZorg.
15. dec, 2018

Verstopping (obstipatie) bij de ziekte van Parkinson of atypische parkinsonisme1 Door de ziekte van Parkinson of parkinsonisme en het gebruik van medicatie kan de werking van uw darmspieren veranderen. Door deze veranderingen kan uw stoelgang minder soepel of minder frequent zijn. U heeft obstipatie als u minder dan driemaal per week ontlasting heeft, als de ontlasting hard is, en als deze slechts door hard persen naar buiten komt. Obstipatie kan ook veroorzaakt worden doordat er te weinig voedingsvezel of te weinig vocht in uw voeding zit, door te weinig beweging, of door een combinatie van deze oorzaken. Adviezen  Eet voldoende voedingsvezel. Voedingsvezels bevorderen de darmwerking, onder andere doordat ze vocht binden in de darm. Het advies luidt: - 2 stuks fruit - 200 gram groenten - volkorenproducten als bruinbrood, volkorenbrood, volkorenbeschuiten volkorenpasta en zilvervliesrijst - pap, brinta of bambix  Drink voldoende, minimaal 2 liter per dag. Dat is inclusief koffie, thee en melkproducten. Tip: gebruik bijvoorbeeld een lege cola of spa roodfles en vul deze aan het begin van de dag met water. Aan het eind van de dag behoren 2 flessen van 1 liter leeg te zijn. Of gebruik ongeveer 12 tot 15 drinkconsumpties.  Eet regelmatig: gebruik dagelijks drie hoofdmaaltijden.  Eet rustig en kauw goed.  Rook niet.  Zorg voor voldoende lichaamsbeweging; tenminste vijf keer per week een half uur bewegen (bijvoorbeeld wandelen of fietsen).  Geef gehoor aan ’aandrang’ om naar het toilet te gaan. Stel uw toiletbezoek niet uit vanwege andere activiteiten. Raadpleeg een ParkinsonNet diëtist (zorgzoeker op www.parkinsonnet.nl) wanneer uw stoelgang na 2 weken ondanks bovenstaande tips niet verbeterd is. Radboudumc, Parkinson Centrum (ParC) Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen, HP 943 Polikliniek neurologie, Reinier Postlaan 4, route 943 T. 024 36 166 00 E. parkinsoncentrum@radboudumc.nl 1 Onder parkinsonisme wordt verstaan: alle ziekten die qua verschijnselen lijken op de ziekte van Parkinson. Voorbeelden zijn Multiple Systeem Atrofie (MSA) en Progressieve Supranucleaire Parese (PSP).

13. dec, 2018

5 PD-symptomen waarover niemand spreekt

 

De meeste mensen denken aan de ziekte van Parkinson (PD) als een neurodegeneratieve motorische stoornis. Wanneer u iemand met Parkinson voorstelt, stelt u zich iemand voor met een beving , traagheid van beweging en moeite om de beweging te beheersen. Maar de laatste jaren is er meer geleerd over de niet-motorische symptomen van PD. Er is een breed scala aan symptomen die variëren van angstgevoelens tot gewichtsbeheersing en meer.

Sommige symptomen worden minder frequent besproken, zowel in medische literatuur als onder mensen die leven met Parkinson. Het is belangrijk om te begrijpen dat Parkinson elke persoon op een unieke manier treft en dus erkent dat deze symptomen een deel van uw PD kunnen zijn, kan deze minder alarmerend maken.

 

Ook kunnen sommige niet-motorische symptomen optreden vóór het optreden van typische motorische symptomen zoals tremor. Als u dit weet, kunt u al vroeg mogelijke zinvolle ervaringen met uw medisch team bespreken.

Constipatie

Constipatie is het meest voorkomende gastro-intestinale symptoom van Parkinson. Chemische veranderingen in de hersenen die geassocieerd zijn met PD beïnvloeden ook de spieren die worden gebruikt om voedsel door het spijsverteringskanaal te vervoeren. Dit kan uw stoelgang beïnvloeden. Andere factoren die kunnen bijdragen, zijn onder andere, maar zijn niet beperkt tot, bijwerkingen van medicatie, onvoldoende waterinname en onvoldoende lichaamsbeweging.

Veel van deze oorzaken kunnen gemakkelijk worden beheerd door zachtere ontlasting te handhaven. Probeer elke dag 6-8 glazen water te drinken. Sommige mensen vinden het nuttig om hun vloeistoffen te verwarmen. Eet een uitgebalanceerd dieet met voldoende vezels, fruit en groenten, en dan opstaan ​​en bewegen! Deze stappen zullen helpen voedsel door je spijsverteringskanaal te verplaatsen. 1

Slaapstoornissen

Slaap is een belangrijk hulpmiddel bij het handhaven van een goede gezondheid voor iedereen. Meer dan 75% van de mensen met het rapport van Parkinson slaapt verstoringen , vaak vinden ze het moeilijk om in de nacht te vallen en in slaap te blijven. Individuele problemen kunnen zijn: rustelozebenensyndroom, roepen tijdens de slaap, levendige dromen, overmatige slaperigheid overdag en herhaalde aandrang om te plassen. Net als bij andere symptomen van PD, kunnen de medicijnen die u gebruikt ook het slaapgedrag beïnvloeden. Zorg ervoor dat u met uw arts praat als u slaapverstoringen van welke aard dan ook ondervindt, zodat deze kunnen worden geëvalueerd om u te helpen bij het beheren van een aanpak voor een betere, meer rustgevende slaap.

 

Om betere slaappatronen te ontwikkelen, kun je proberen vast te houden aan een normaal slaapschema en bedtijd. Beperk wat je drinkt in de uren voordat je gaat slapen en gebruik de badkamer vlak voordat je naar bed gaat. Probeer niet te lezen of tv te kijken of een soort scherm te gebruiken terwijl u in bed ligt, omdat ze het vermogen van uw hersenen om uit te schakelen kunnen verstoren. Zoek gedurende de dag tijd om te sporten, zodat u 's nachts fysiek vermoeid bent. 2

Stemmingswisselingen

Veranderingen in de chemie van de hersenen kunnen ook uw geestelijke gezondheid beïnvloeden . Dezelfde neurale routes die door dopamine worden gebruikt, beïnvloeden de neurotransmitter serotonine, die stemming, eetlust en slaap reguleert. Meer dan 60% van de mensen met Parkinson ervaart moeilijkheden bij het concentreren, herinneren en nemen van beslissingen terwijl anderen angst en depressie ontwikkelen.

Soms zijn mensen die gemoedsveranderingen ervaren terughoudend om hulp te zoeken. Er zijn behandelingsopties om stemmingsstoornissen zoals depressie en angst aan te pakken. Bespreek hoe u zich voelt met uw arts. 3,4

 

Pseudobulbar-affect (PBA)

Mensen met PBA ervaren plotselinge, onbeheersbare uitbarstingen van lachen of huilen, vaak op ongepaste momenten wanneer de uitbarstingen niet overeenkomen met hun gevoelens. Er wordt gedacht dat PBA ontstaat wanneer de onderliggende neurologische aandoening gebieden van de hersenen beïnvloedt die met emotie te maken hebben. PBA wordt meestal gediagnosticeerd door symptomen aan uw arts te melden. Er zijn medicijnen beschikbaar om afleveringen van PBA te verminderen. 5

Visie verandert

Mensen met Parkinson kunnen een aantal zichtproblemen ervaren omdat de visuele cortex kan worden beïnvloed door de vermindering van dopamine in de hersenen. Droge ogen, wazig zicht en moeite om de beweging van ogen en oogleden te beheersen zijn allemaal veel voorkomende problemen. Parkinson kan de motorische controle van oogbewegingen beïnvloeden, net als bij uw ledematen. Veroudering en niet-gerelateerde oogproblemen kunnen ook oog- en ooglidproblemen veroorzaken. Visuele veranderingen kunnen worden veroorzaakt door bijwerkingen van PD-medicijnen en kunnen ook de kans op hallucinaties vergroten . 6,7

11. dec, 2018

Het feestseizoen kan een tijd van grote vreugde zijn als gezinnen samenkomen om te eten, drinken en te genieten van elkaars gezelschap - maar niet altijd.

De realiteit voor sommige mensen is dat het feestseizoen - en de aanloop er naar toe - een tijd van toegenomen angst kan zijn. Er zijn extra rekeningen te betalen, drukke winkelcentra om te bezoeken, cadeaus om in te pakken en kerstlunch of dinerplannen te maken.

Weg van huis gaan om met familie te zijn, betekent zorgvuldige medicatieplanning en voorbereiding is nodig.

Neem een ​​time-out

Het feestseizoen is een tijd van feest, maar kan ook een tijd van versterkte eenzaamheid, isolatie of verplichting zijn. Wees aardig voor jezelf in deze situaties. Vergeet niet om de tijd te nemen en jezelf te belonen met mensen en dingen die je ook graag doet.

Vergeet niet dat u geen al te persoonlijke of invasieve vragen over uw Parkinson hoeft te beantwoorden. Wees klaar in je eigen gedachten met wat je wilt of wil niet, zeg van tevoren over je gezondheidstoestand anderen zodat je je niet buitengesloten voelt.

Als je voelt dat de stress stijgt, neem dan de tijd voor een diepe ademhaling of voor progressieve spierontspanning. Er zijn enkele geweldige apps zoals Headspace of Calm die je gratis kunt proberen. Maak een wandeling of boek een massage om je hoofd leeg te maken en stress te beheersen.

Als je ver weg bent van geliefden, kan het omarmen van deze tijd om je op jezelf te concentreren en je zelfzorg een gezonde afleiding zijn. Boek bijvoorbeeld een kleine vlucht of verwen dag.

Ken je grenzen en plan vooruit

Het hebben van Parkinson betekent dat je mogelijk extra tijd moet besteden aan taken zoals winkelen. Stressvolle situaties kunnen de symptomen verergeren, dus winkelen buiten de piekuren of na sluitingstijd kan helpen potentiële stressoren te verlichten. Iemand helpen bij fysieke taken kan ook helpen om stress te verlichten. Probeer georganiseerd te zijn en gebruik lijsten om optimaal gebruik te maken van je tijd.

Online winkelen is een geweldige manier om de drukte en drukke winkelcentra te vermijden. Doe dit ruim van tevoren om verzendtijden mogelijk te maken.

Probeer je agenda niet te overladen met sociale functies en wees lief voor jezelf. Het toestaan ​​van rustdagen tussen functies en het voorstellen van inhaalacties die beter bij uw specifieke symptomen passen, is optimaal, bijv. In een minder luidruchtige omgeving of wanneer uw mobiliteit het beste is.

Wees assertief met anderen en voel niet in het nauw gedreven verantwoordelijkheden aan te nemen die je stress en uitputting zullen veroorzaken. 

Uitreiken naar hulp

Het feestseizoen kan ook een tijd van persoonlijke reflectie zijn en gevoelens van verlies en verdriet oproepen over diagnose, progressie of veranderde relaties. Als u persoonlijk worstelt met gevoelens van verdriet of depressie, overweeg dan:

 • een goede vriend bereiken en vertellen hoe je je voelt. Soms kan gewoon dingen hardop zeggen tegen iemand die om me geeft echt helpen
 • lid worden van een Parkinson Support Group om andere mensen te ontmoeten die soortgelijke problemen hebben en vriendschappen sluiten
 • spreek met uw huisarts en koppelingen naar meer formele ondersteuning, zoals een hulpverlener of een psycholoog in het kader van een Mental Health Care Plan.
28. nov, 2018
Parkinsonisme is een ziekte die optreedt wanneer een persoon symptomen en hersenstoornissen heeft die gewoonlijk worden geassocieerd met de ziekte van Parkinson, maar ook andere symptomen heeft die verband houden met een extra aandoening of oorzaak.

Een persoon die Parkinsonisme heeft, zal ook een andere aandoening hebben die bijkomende neurologische symptomen veroorzaakt, gaande van dementie tot het onvermogen om op en neer te kijken.

De ziekte van Parkinson zelf verwijst naar disfunctie en celdood van het deel van de hersenen dat dopamine produceert. Dopamine is een neurotransmitter - een chemische stof die signalen doorgeeft tussen de hersenen en zenuwcellen. Het is gedeeltelijk verantwoordelijk voor het maken van gecontroleerde bewegingen in het lichaam.

In dit artikel bekijken we de symptomen van Parkinsonisme, hoe de ziekte wordt gediagnosticeerd en wat er kan worden gedaan om het te behandelen.

Snelle feiten over parkinsonisme:
 • Artsen noemen deze ziekte Parkinsonisme plus of atypisch parkinsonisme.
 • Wanneer een persoon de ziekte van Parkinson heeft, worden hun bewegingen aanzienlijk beïnvloed.
 • In de latere stadia van de ziekte, zal een persoon moeite hebben met lopen en hebben zeer stijve, spastische spieren.
 • Behandeling zal gericht zijn op het verminderen van de symptomen van Parkinson, terwijl ook de begeleidende stoornis wordt behandeld.

symptomen

oudere dame met parkinsonsisme kijkt uit een raam
 
Symptomen geassocieerd met Pakinsonisme kunnen spierstijfheid, spraakveranderingen en dementie omvatten.

Een persoon met Parkinsonisme begint meestal symptomen te ontwikkelen vanaf een leeftijd van 50 tot 80 , volgens het University of Texas Southwestern Medical Center.

De ziekte van Parkinson kan gedurende de loop van de ziekte verschillende en progressieve symptomen veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende symptomen die verband houden met de ziekte zijn:

 • moeite met het tonen van gezichtsuitdrukkingen
 • Spierstijfheid
 • vertraagde, getroffen bewegingen
 • spraakveranderingen
 • tremor, vooral van één hand
 

Een persoon met Parkinsonisme kan enkele, maar niet alle, van de hierboven genoemde symptomen hebben. Dit komt omdat ze ook een extra stoornis hebben die het functioneren van de hersenen beïnvloedt.

Mensen met Parkinsonisme hebben bijvoorbeeld vaak niet de handtremor die veel mensen met de ziekte van Parkinson treft.

Andere symptomen geassocieerd met Parkinsonisme zijn onder andere:

 • zwakzinnigheid
 • problemen met het autonome zenuwstelsel, zoals problemen met gecontroleerde bewegingen of spasmen
 • vroege problemen met balans
 • snel begin en progressie van symptomen

Elke onderliggende oorzaak van Parkinsonisme, zoals dementie met Lewy-lichaampjes, heeft ook zijn eigen unieke reeks symptomen.

Oorzaken

Parkinsonisme kan worden veroorzaakt door de ziekte van Parkinson zelf en door een andere onderliggende aandoening.

Andere oorzaken geassocieerd met Parkinsonisme zijn onder andere:

 • Corticobasale degeneratie : deze aandoening veroorzaakt dementie en beïnvloede bewegingen, meestal aan één kant. Een persoon kan mogelijk ook geen gecontroleerde spierbewegingen maken.
 • Dementie met Lewy-lichaampjes : deze aandoening veroorzaakt veranderingen in algehele alertheid en visuele hallucinaties. Deze aandoening is de op één na meest voorkomende oorzaak van dementie na de ziekte van Alzheimer , volgens Johns Hopkins Medicine.
 • Multisysteematrofie : Deze aandoening treft de coördinatie en de autonome disfunctie, met inbegrip van darmen en blaas incontinentie .
 • Progressieve supranucleaire verlamming : deze aandoening veroorzaakt dementie, frequente valincidenten en problemen die de ogen op en neer bewegen naast de symptomen van Parkinson.

De bovenstaande aandoeningen zijn de vier meest voorkomende oorzaken van parkinsonisme, volgens University of Texas Southwestern Medical Center. Het aantal mensen met deze aandoeningen is ongeveer een vierde van het aantal mensen dat zelf de ziekte van Parkinson heeft.

Een andere, minder algemene aandoening die vasculair parkinsonisme wordt genoemd, bestaat ook. Deze toestand veroorzaakt meerdere, kleine lijnen die de balans, het lopen en het geheugen van een persoon kunnen beïnvloeden.

 

Parkinsonisme is ook soms het gevolg van het nemen van bepaalde medicijnen. Artsen noemen deze aandoening door drugs geïnduceerd parkinsonisme. Voorbeelden van geneesmiddelen die dit kunnen veroorzaken zijn aripiprazol (Abilify), haloperidol (Haldol) en metoclopramide (Reglan).

Idealiter, als een persoon door drugs geïnduceerd parkinsonisme heeft, kunnen ze de dosering van deze geneesmiddelen langzaam verlagen. Dat is echter niet altijd mogelijk en een persoon moet niet stoppen met het nemen van een medicijn zonder toestemming van de arts.

Hoe diagnosticeren artsen de ziekte van Parkinson?

patiënt met een ct-scan op conversiestoornis
 
Beeldvormende scans kunnen door een arts worden besteld om de hersenen te onderzoeken.

Er bestaat geen enkele test voor artsen om Parkinsonisme te diagnosticeren.

Een arts zal beginnen door iemands gezondheidsgeschiedenis te nemen en de huidige symptomen te bekijken. Ze vragen om een ​​medicatielijst om te bepalen of medicijnen de symptomen kunnen veroorzaken.

Een arts zal waarschijnlijk ook bloedonderzoek laten uitvoeren om na te gaan of er onderliggende oorzaken zijn, zoals problemen met de schildklier of de lever. Een arts zal ook beeldvormingscans bestellen om de hersenen en het lichaam te onderzoeken op andere oorzaken, zoals een hersentumor .

Artsen kunnen een test uitvoeren die de beweging van dopamine in de hersenen volgt. Dit staat bekend als de DaT-SPECT-test.

De test maakt gebruik van radioactieve markers die zijn ontworpen om dopamine in de hersenen te volgen. Hierdoor kan een arts de afgifte van dopamine in het brein van een persoon bekijken en de gebieden van de hersenen identificeren die het wel of niet ontvangen.

Omdat Parkinsonisme niet reageert op typische behandelingen en verschillende symptomen kan hebben, kunnen artsen moeite hebben om een ​​snelle diagnose te stellen. Het kan enige tijd duren voordat artsen andere aandoeningen uitsluiten en behandelingsaanbevelingen beginnen te geven.

 

behandelingen

Een van de meest voorgeschreven medicijnen om de ziekte van Parkinson te behandelen is levodopa. Dit medicijn is gerelateerd aan dopamine en kan de hoeveelheid dopamine die beschikbaar is in de hersenen verhogen.

Mensen met Parkinsonisme hebben echter niet alleen problemen met de productie van dopamine, maar ze hebben ook beschadigde of vernietigde cellen die niet op dopamine kunnen reageren. Als gevolg hiervan kan levodopa niet zo goed werken om hun symptomen te verminderen.

Artsen kunnen vinden Parkinsonisme een uitdaging om te behandelen, omdat de symptomen van de aandoening niet altijd zo goed of helemaal niet reageren op medicijnen die dopamine stimuleren.

Als gevolg hiervan zijn behandelingen voor Parkinsonisme afhankelijk van de 'plus'-ziekte die een persoon heeft. Als een persoon bijvoorbeeld corticobasale degeneratie en gerelateerde spierspasmen heeft, kan een arts antidepressiva en botulinumtoxine A ( BOTOX ) injecties voorschrijven .

Behandelingen voor parkinsonisme zijn meestal gericht op het helpen verminderen van iemands symptomen waar mogelijk om hen te helpen hun zelfstandigheid te behouden. Artsen bevelen fysieke en ergotherapie vaak aan omdat ze een persoon kunnen helpen zijn spieren sterk te houden en de balans te verbeteren.

vooruitzicht

De vooruitzichten voor Parkinsonisme hangen af ​​van het soort Parkinsonisme dat iemand heeft en hoe snel het hen beïnvloedt.

Volgens de Parkinson's Disease Clinic en Research Centre aan de Universiteit van Californië, San Francisco, is het overlevingspercentage voor een persoon met meervoudige systeematrofie ongeveer zes jaar na de klinische diagnose. Mensen met andere soorten Parkinsonisme kunnen langere of kortere levensverwachtingen hebben.

Het begin en de progressie van het symptoom van Parkinsonisme is over het algemeen veel sneller dan dat van de ziekte van Parkinson alleen. Onderzoekers werken echter elke dag aan het vinden van behandelingen voor de ziekte van Parkinson en Parkinsonisme in de hoop de levenskwaliteit te verbeteren en de symptomen te verminderen.