info

4. feb, 2020

10 stappen voor de zorg voor een persoon met Parkinson-dementie

 

De ziekte van Parkinson (PD) staat bekend om de bijbehorende motorische symptomen , zoals tremor en vertraagde beweging. Mensen kunnen verrast zijn om te horen dat cognitieve veranderingen behoren tot veel voorkomende PD niet-motorische symptomen . Aanzienlijke cognitieve stoornissen kunnen ook invloed hebben op zorgpartners . Educatie en gezonde coping-strategieën zorgen voor ieders beste zorg.

Het volgende artikel is gebaseerd op een Parkinon's Foundation Expert Briefings webinar waarin zorgpartnerstrategieën worden onderzocht om mensen met PD-dementie te identificeren en te helpen, gehost door Joseph Quinn, MD, een neuroloog bij Parkinson's Foundation Center of Excellence Oregon Health & Science University en de Portland VA Medical Centrum. Dr. Quinn, de directeur van Parkinson Center voor beide instellingen, richt zijn onderzoek op de preventie van cognitieve achteruitgang en behandeling van dementie.

Wat is PD-dementie?

Milde cognitieve stoornissen komen zeer vaak voor bij de ziekte van Parkinson. Het kan het geheugen en het denken beïnvloeden, maar heeft niet altijd invloed op de dagelijkse activiteiten. Dementie is echter wanneer cognitieve veranderingen invloed hebben op het dagelijks leven. Dementie kan al dan niet voorkomen bij mensen met PD. Volgens recent onderzoek ontwikkelt 30 procent van de mensen met Parkinson geen dementie als onderdeel van de ziekteprogressie.

De verschillende soorten dementie zijn onder meer:

 • De ziekte van Alzheimer - de meest voorkomende vorm. Gehandicapt geheugen is een overheersend kenmerk.
 • Ziekte van Parkinson dementie (PDD) - gediagnosticeerd wanneer een persoon met Parkinson cognitieve achteruitgang ervaart na jaren van motorische symptomen. Problemen met multitasking en het plannen van complexe operaties, problemen met het gezichtsvermogen en hallucinaties komen allemaal veel voor.
 • Lewy body dementia (LBD) - gediagnosticeerd wanneer PD-motorische symptomen en cognitieve achteruitgang rond dezelfde tijd plaatsvinden en samen vorderen.

Een geallieerde teambenadering van de gezondheidszorg van Parkinson bevordert een optimaal leven; hetzelfde geldt voor PDD en LBD. De volgende 10 stappen, aangepast door Dr. Joseph Quinn van een checklist van de Alzheimer's Association , kunnen zorgpartners en families van mensen met PDD en LBD helpen het welzijn, de gezondheid en veiligheid van iedereen te waarborgen.

Ziekte van Parkinson Dementie en Lewy Body Dementie Familiechecklist

 1. Bevestig uw diagnose. Problemen met stemming, slaap, medicijnen of andere medische problemen kunnen allemaal op dementie lijken. De arts van uw Parkinson moet naar alle factoren kijken voordat een diagnose van PDD of LBD wordt gesteld.
 2. Zoek een arts die bekend is met PDD en LBD. Er is geen enkele test voor dementie geassocieerd met Parkinson. De diagnose wordt gesteld op klinische gronden. Het is belangrijk om een ​​specialist of arts te vinden die bekend is met dementie of geriatrische geneeskunde. Bel de hulplijn van de Parkinson's Foundation 1-800-4PD-INFO (473-4636) voor een verwijzing.
 3. Krijg informatie over Parkinson-dementie, waaronder:
  • Medisch advies - een arts kan diagnose, vooruitzichten en behandelingsbegeleiding geven.
  • Juridisch advies - bespreek uw gezondheidszorg en financiële voorkeuren vroeg met dierbaren. Zoek een advocaat die kan helpen deze voorkeuren te formaliseren om ervoor te zorgen dat ze worden uitgevoerd als u ze op een dag niet kunt uiten.
  • Communicatie - de beste manieren om te communiceren met een persoon met PD-dementie en omgaan met moeilijk gedrag zijn niet altijd intuïtief en vereisen geduld en acceptatie.
  • Belangrijkste veiligheidsproblemen - prioriteit geven aan ieders welzijn door meer te weten te komen over gevaren voor PD-dementie.
  • Hulpbronnen voor experts - bel de hulplijn van Parkinson's Foundation 1-800-4PD-INFO (473-4636) of zoek 'cognitie' of 'dementie' in de PD-bibliotheek . De Alzheimer's Association biedt ook educatief materiaal.
 4. Plan een familiebijeenkomst. De behoeften van elke persoon met dementie zullen in de loop van de tijd toenemen. Gezinsleden moeten weten hoe ze de communicatie moeten aanpassen en de primaire zorgpartner moeten ondersteunen.
 5. Betrek de persoon met dementie bij het besluitvormingsproces. Persoonlijkheid en oordeel zijn vaak intact in vroege stadia van dementie. Het is belangrijk om de persoon met dementie de kans te geven zijn voorkeuren te uiten, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer bezorgdheid over de veiligheid de besluitvorming zou moeten beperken.
 6. Overweeg en bewaak veiligheidsproblemen vanaf het moment van diagnose. Neem belangrijke voorzorgsmaatregelen:
  • Change rijden privileges voor de veiligheid wordt een probleem. Uw arts kan een verwijzing naar de rij-evaluatie doen.
  • Zorgen voor financiële veiligheid. Mensen met dementie lopen een groter risico slachtoffer te worden van oplichting en fraude.
  • Beperk receptrisico's. Bevestig medicijnnamen en doses met de arts van uw geliefde. Als de persoon zich in de vroege stadia van dementie bevindt en in staat is, vul dan zijn wekelijkse pillendoos samen en controleer het gebruik.
 7.  Werk financiële en juridische kwesties uit.
  • Bepaalde juridische documenten zijn belangrijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of gezondheid:
  • Een richtlijn vooraf zorgt ervoor dat uw zorgvoorkeuren worden uitgevoerd als u deze niet kunt communiceren.
  • Gezondheidszorg en financiële volmacht (POA) documenten met wie u gerelateerde beslissingen voor u wilt nemen, mocht u niet in staat zijn.
  • Overweeg in latere stadia van PD (met of zonder dementie) orders van artsen voor levensondersteunende zorg (POLST).
  • Zelden moeten conservatorium- of voogdijmaatregelen worden genomen.
  • Een oudere advocaat kan helpen met financiële planning voor toekomstige zorg- en verzekeringsbehoeften.
24. jan, 2020

Omgaan met duizeligheid of duizeligheid bij Parkinson

De Mayo Clinic beschrijft duizeligheid als een reeks sensaties, zoals zich zwak voelen, woozy, zwak of onstabiel. Wanneer duizeligheid je het verkeerde gevoel geeft dat jij of je omgeving draait of beweegt, wordt het duizeligheid genoemd. 1 Dat gevoel van ronddraaien of wervelen wordt soms geassocieerd met evenwichtsproblemen . 2,3 Het gevoel van onbalans bij staan ​​of lopen, of het gevoel van beweging, kan worden veroorzaakt door problemen in het binnenoor en / of een gebrek aan mentale helderheid. 4

Duizeligheid en duizeligheid zijn niet uniek voor de ziekte van Parkinson (PD). 3 Er kunnen meerdere oorzaken zijn en het bepalen van een effectieve behandeling is afhankelijk van een goede melding van de symptomen en het vermogen om een ​​oorzaak te identificeren. Bovendien kunnen symptomen minder opvallen in de vroege stadia van Parkinson. 3 Zoals bij de meeste aspecten van Parkinson, is de ervaring van symptomen uniek; je zult deze misschien nooit ervaren.

 

Falls

Een verlies van evenwicht, vaak resulterend in vallen, treft velen bij Parkinson. Dit is gedeeltelijk te wijten aan algemene motorische disfunctie veroorzaakt door de aandoening. Vallen kan afhangen van de symptomen van elke persoon en hoe deze op medicatie reageren Dit moet worden gecontroleerd voor elk patroon dat wordt opgemerkt op het moment van deze veranderingen of fluctuaties. 5 Syncope (flauwvallen) is een van de meest vergeten oorzaken van duizeligheid bij mensen met Parkinson. 2

Veelvoorkomende oorzaken

Door medicijnen veroorzaakte duizeligheid of duizeligheid

Geneesmiddelen die worden gebruikt om Parkinson en andere medische aandoeningen te behandelen, zoals hoge bloeddruk, kunnen mogelijk duizeligheid veroorzaken of duizeligheid verergeren. Als u op dieet bent of problemen heeft met eten en drinken, kunnen deze symptomen verergeren. Dopamine-agonisten zijn de meest waarschijnlijke geneesmiddelen die worden geassocieerd met duizeligheid of duizeligheid bij PD. 6

 

Door medicatie veroorzaakte duizeligheid wordt meestal behandeld door de dosering te verlagen en na verloop van tijd de trigger (s) te staken. Andere veel voorkomende medicijnen die duizeligheid kunnen veroorzaken, zijn onder andere anti-epileptica, antihypertensiva, antibiotica, antidepressiva, antipsychotica, pijnstillers en ontstekingsremmers. Raadpleeg altijd uw arts voordat u voorgeschreven medicijnen stopt of wijzigt. De Parkinson's Foundation benadrukt dat het op tijd innemen van uw medicatie u kan helpen uw conditie het beste te beheren en duizeligheid te voorkomen. 5

Orthostatische hypotensie

De medische definitie van orthostatische hypotensie (OH) is een daling van de systolische bloeddruk van 20 mmHg, of een daling van de diastolische bloeddruk van 10 mmHg binnen drie minuten na staan, vergeleken met de bloeddruk in zittende of liggende positie. 2,7 Een significante bloeddrukdaling kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd, verlies van kleur in het gezicht, zwakte, vermoeidheid, wazig zien of cognitieve stoornissen. Dit kan leiden tot verlies van evenwicht als u te snel opstaat. Als u ernstige OH ervaart, loopt u het risico flauw te vallen dat kan leiden tot een val.

Met een plotselinge verandering van positie kunnen de bloedvaten in uw onderste ledematen mogelijk niet genoeg bloed door het lichaam omhoog pompen. Wanneer dit gebeurt, verzamelt bloed zich in de bloedvaten van de benen en beperkt het de terugkeer van de bloedtoevoer naar het hart en de hersenen (verminderde cerebrale perfusie). 7

 

Oudere mensen die al lang Parkinson hebben, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van OH. Overal van 15-50% van de mensen zullen dit soort duizeligheid ervaren. 7 Een eenvoudige managementtechniek is om de hydratatie te verhogen door elke dag 6-8 glazen water te drinken. Uw arts kan voorstellen om compressiekousen te dragen, uw inname van zout en cafeïne te verhogen en indien nodig, kunnen ze bepaalde medicijnen voorschrijven die u kunnen helpen water vast te houden en de staande bloeddruk te verhogen. 2

Diepe hersenstimulatie

DBS is een chirurgische ingreep die doorgaans wordt uitgevoerd om de motorische symptomen van Parkinson te verlichten die niet voldoende onder controle is met medicatie. Het is ook in verband gebracht met het begin van duizeligheid of duizeligheid. Het ontwikkelt zich meestal snel na de chirurgische implantatie. Onthoud altijd of duizeligheid aanwezig is wanneer het apparaat wordt geactiveerd of is uitgeschakeld. Probeer het apparaat uit te schakelen en te controleren of de sensatie verdwijnt om de oorzaak te evalueren. Als het oplost, praat dan met uw arts over de positionering en programmering van het apparaat.

Goedaardige paroxismale positionele duizeligheid

Goedaardige paroxismale positionele duizeligheid (BPPV) is een gevoel van ronddraaien bij het in bed draaien. Het kan slechts enkele seconden duren, maar het kan eng zijn of u misselijk maken. 2 Een arts kan BPPV diagnosticeren door een lichamelijk onderzoek uit te voeren met behulp van een diagnostische manoeuvre zoals de Dix Hallpike. Om dit probleem te verbeteren zijn er thuis oefeningen te doen, zoals de Epley- of Semont-manoeuvres, die kunnen helpen bij het oplossen en het evenwicht in uw oor herstellen. Het wordt bereikt door uw hoofd in verschillende posities te plaatsen, waardoor kristalresten uit het halfronde kanaal van het oor worden verplaatst en de symptomen van duizeligheid worden opgelost.

Migraine

Sommigen die last hebben van migraine kunnen ook duizeligheid of duizeligheid ontwikkelen. Over het algemeen lost de behandeling van de hoofdpijn de duizeligheid op. Het kan worden aangeduid als door migraine veroorzaakte duizeligheid.

Voorbijgaande ischemische aanval of beroerte

Wanneer duizeligheid snel optreedt, samen met aanvullende neurologische symptomen, is een voorbijgaande ischemische aanval (TIA) of beroerte mogelijk. Bel 911 onmiddellijk als u om iemand geeft die een beroerte lijkt te hebben.

Gemeenschappelijke managementstrategieën

Effectieve strategieën voor het beheersen van duizeligheid kunnen uw kwaliteit van leven verbeteren . Neem de tijd om van houding te veranderen om uw bloeddruk aan te passen, gehydrateerd te blijven en uw hoofd op te heffen tijdens het slapen. Zorg ervoor dat u de tijden en omstandigheden bijhoudt die u duizelig of duizelig ervaart, om te delen met uw zorgteam.

21. jan, 2020

6 tips om actief te blijven terwijl het leven met Parkinson

HEALTH & FITNESS

 

Auteur: Patricia Sarmiento Gepubliceerd: 16 januari 2020

Gezondheid en lifestyle blogger, Patricia Sarmiento, aandelen zes manieren waarop mensen met Parkinson kunnen actief blijven, van het hebben van een oefening routine om het uitproberen van martial arts, dansen terwijl thuis - en nog veel meer


Het is geen geheim dat de oefening is gezond, maar wist je dat kan zelfs helpen in de strijd tegen uw Parkinson? Uit onderzoek blijkt dat aërobe activiteit, in aanvulling op de kracht, flexibiliteit en balans oefeningen, kan uw symptomen verminderen en je gevoel te verhogen van welzijn. Raadpleeg altijd uw arts voordat u begint met een oefening regime, maar hier zijn zes tips om een ​​actiever leven te leiden terwijl het vechten van Parkinson.

1. Overweeg om woningaanpassingen

De waarheid is: de meeste huizen waren gewoon niet gebouwd om compatibel te zijn met de symptomen van Parkinson en nodig aanpassingen aan de samenleving, zowel beheersbaar en veilig te maken. Als u uw huis nauwelijks kan bewegen, de kans dat u in staat vast te houden aan een actieve levensstijl zijn slank. Onder de Fair Woningwet in de VS, moeten de eigenaars redelijke aanpassingen voor huurders te maken. Als u eigenaar bent van uw huis en zorgen over de kosten van de veranderingen, zijn er nationale en lokale subsidies uitsluitend gewijd aan het verstrekken van een veilige en comfortabele huisvesting voor mensen in nood.

2. Creëren en onderhouden van een oefening routine

Schedule bepaalde dagen en tijden voor de oefening om ervoor te zorgen dat het gebeurt. U kunt een lokale sportschool of health club controleren om te zien of ze hebben geen klassen die het werk in uw schema. Wees niet bang om te proberen iets anders te zijn! Zorg ervoor dat je jezelf voldoende downtime te geven en rust tussen de activiteiten, maar off-dagen kunnen ook actief zijn. Gebruik ze om uw creatieve kant te oefenen met kunst of schrijven, of maak een wandeling door uw favoriete park.

3. Elimineer afleiding

Als je denkt dat je beter doen focussen op je eigen, lichaamsbeweging solo. U kunt zelfs vinden dat het nuttig om vrienden en familie te vertellen dat je liever niet chatten tijdens het wandelen. Dit is een geweldige manier om je een deel van groepsuitjes, terwijl nog steeds om zich te concentreren op je bewegingen te houden.

4. Dance

Of u nu een stap in de privacy van uw slaapkamer buste of deelnemen aan een dansles met een vriend, dansen is een uitstekende manier om je hart pompen en je gewrichten in beweging te krijgen. U kunt uw bereik van de beweging, flexibiliteit en balans te verbeteren - niet om uw stemming te noemen - allemaal vanuit dansen.

5. Probeer vechtsporten

Een studie geobserveerde deelnemers met milde tot matige symptomen van Parkinson en vond dat tai chi training verbeterd maximaal bereik en directionele controle van staande balans, functionele bereik en paslengte. Het oppakken van dit soort hobby is een geweldige manier om te oefenen, het verbeteren van uw humeur, nieuwe mensen ontmoeten, en het ontwikkelen van een nieuwe passie.

6. Ga high-intensity

Onderzoek suggereert dat high-intensity interval training effectiever in het verbeteren van de symptomen van Parkinson kunnen zijn. Het beste deel is, kunt u een training in je eigen comfort aan te passen. U kunt proberen het toevoegen sprint naar uw dagelijkse wandeling, of het verhogen van uw snelheid tweeëndertigste-uitbarstingen tijdens uw fietstocht. Als je een hond hebt, daag hem om een race over het erf en ga dan voor een ontspannende wandeling samen. Hoe meer u kunt uw training op te nemen in uw normale routine, hoe beter.

Een actief leven terwijl het vechten van Parkinson kan lastig zijn, maar het is zeker mogelijk. U kunt klein beginnen door het toevoegen van leuke oefeningen in de dagelijkse taken - vouwen wasserij is veel meer plezier tijdens het dansen! Binnenkort zul je te popelen om meer manieren om de uitoefening van een deel van uw dagelijks leven te vinden.

8. jan, 2020

Parkinson kan je gevoeligheid voor koude temperaturen verhogen en winterweer kan het moeilijker maken om warm te blijven. Enkele tips om warm en veilig te blijven te midden van een koude winter:
 

 • Ga niet naar buiten als je het kunt vermijden.
  Zorg ervoor dat uw voorraadkast en medicijnkast gevuld zijn. Als je voedsel, medicijnen of andere benodigdheden nodig hebt, kijk dan of een apotheek of online service, familielid of vriend kan bieden. Als u werkt, kunt u overwegen om dit thuis te doen. 
 • Neem voorzorgsmaatregelen als u naar buiten moet.  
  Ga uit bij daglicht, wanneer het relatief warmer en drukker is (meer mensen in de buurt om te helpen in geval van nood). Draag lagen en bedek alle blootgestelde huid, zelfs je neus en mond. (Het inademen van koude lucht kan hard zijn.) Vermijd ijzige oppervlakken die het risico op vallen kunnen vergroten, draag schoenen of laarzen met antislip rubberen zolen en wees extra voorzichtig in deze omstandigheden als u een rollende rollator of wandelstok gebruikt. (Grijpapparatuur kan tractie toevoegen aan de onderkant van loopapparatuur, maar ijs is nog steeds glad!) 
 • Wees voorzichtig met het bereiken van uw bestemming.  
  Zorg ervoor dat u tijdens het rijden in de winter noodvoorraden heeft: een deken, extra handschoenen, snacks, water, enz. Indien mogelijk wilt u misschien een transportoptie gebruiken zoals Uber, Lyft, of een gratis of goedkope service in jouw gemeenschap. Op die manier hoef je niet ver te lopen naar de bus, het metrostation of je bestemming.
 • Blijf warm terwijl je binnen bent.  
  Als je eenmaal koud bent, kan het moeilijk zijn om op te warmen. Kleed je in lagen aan, gebruik dekens of ruimteverwarmingstoestellen (volg veiligheidstips en laat de verwarmingstoestellen nooit onbeheerd achter), stel de thermostaat in op een comfortabel niveau en eet warm voedsel (bijvoorbeeld soepen en thee). 
 • Handhaaf uw oefeningsroutine.
  Minder bewegen kan leiden tot stijve spieren en pijn. Hoewel je niet naar de sportschool of naar buiten kunt voor je dagelijkse wandeling, kun je nog steeds sporten. Kijk naar online video's, dvd's of oefen handouts van uw arts of fysiotherapeut. 
23. dec, 2019

Informatie omtrent de meest voorkomende oogproblemen

Droge ogen

Dit geeft een branderig, zand gevoel in de ogen. Soms zijn de ogen rood, tranend en zitten ze dichtgeplakt in de ochtend. Om de ogen te beschermen tegen uitdroging, knipperen mensen regelmatig met hun ogen. Door de verminderde knipperfrequentie bij de ziekte van Parkinson maakt het oog minder traanvocht aan, waardoor er droge ogen kunnen ontstaan. Soms kan dit zich ook uiten als een ontsteking van de oogleden. Medicatie kan hier tevens een rol spelen.

Dubbelzien / wazig zien

Dit betekent dat er sprake is van dubbelzien, de beelden worden naast elkaar of boven elkaar gezien. Bij de ziekte van Parkinson komt dit vaak door convergentie-insufficiëntie. Wanneer we op korte afstand naar een voorwerp kijken, richten beide ogen zich neuswaarts om dit voorwerp enkel te zien. Deze beweging noemt men ‘convergentie’. Het vermogen tot convergeren is belangrijk voor activiteiten op korte afstand zoals lezen, schrijven, computerwerk, handwerk. De convergentie noemt men ‘normaal’ als deze beweging van de ogen tot op het puntje van de neus kan worden uitgevoerd. Lukt dit niet of heeft men hier moeite mee, dan spreken we van een convergentie-insufficiëntie. Daarbij is het moeilijker vloeiende oogbewegingen te maken, waardoor snel focussen lastig en vermoeiend kan zijn.

Contrastgevoeligheid en kleurenzien verminderd

Met contrast worden verschillen in kleurintensiteit bedoeld die gelijktijdig in het gezichtsveld aanwezig zijn. Bijvoorbeeld zwarte letters op wit papier. Hoe groter het contrast, hoe beter de letters te lezen zijn. Het kan zijn dat de ogen moeite hebben om zich aan verschillende lichtsterke aan te passen. Het is dan moeilijker fijne patronen te onderscheiden. Er kunnen problemen zijn met lezen en verwerken van beelden. De gedachte is dat dit komt door vermindering van Dopamine in het netvlies (de retina), waardoor deze minder goed functioneert.

Natuurlijk komen er ook oogproblemen voor die los staan van de ziekte van Parkinson. Het is van belang op tijd gerichte hulp in te schakelen!