20. jun, 2021

Tekst

Een stap dichter bij de toediening van neusspraymedicijnen voor de ziekte van Parkinson


Wetenschappers van de Universiteit van York hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een neusspraybehandeling voor patiënten met de ziekte van Parkinson.

Onderzoekers hebben een nieuwe gel ontwikkeld die naast het medicijn levodopa aan weefsel in de neus kan hechten, waardoor de behandeling rechtstreeks naar de  worden gestuurd .

Levodopa wordt in de hersenen omgezet in dopamine, wat het tekort aan dopamine-producerende cellen bij Parkinson-patiënten compenseert en helpt bij de behandeling van de symptomen van de ziekte. Na langere tijd wordt levodopa echter minder effectief en zijn hogere doses nodig.

Professor David Smith, van de afdeling Scheikunde van de Universiteit van York, zei: "Het huidige medicijn dat wordt gebruikt voor de ziekte van Parkinson is tot op zekere hoogte effectief, maar na een lange periode van gebruik begint het lichaam het medicijn af te breken voordat het in de hersenen komt waar het is het hardst nodig.

"Dit betekent dat een hogere dosering nodig is, en in latere stadia moet het medicijn soms in plaats van tabletten worden geïnjecteerd. Onderzoek naar  al lang interessant als een effectievere toediening vanwege de directe route naar de hersenen via de zenuwen die de neus bedienen, maar de uitdaging hier is om een ​​manier te vinden om het lang genoeg aan het neusweefsel te laten hechten om een ​​goede dosis van het medicijn af te geven."

De onderzoekers creëerden een gel, geladen met levodopa, die als een vloeistof in de neus kon stromen en vervolgens snel kon veranderen in een dunne laag gel in de neus. De methode werd getest in diermodellen door een team van King's College London, waar  met succes uit de gel in het bloed en rechtstreeks in de hersenen werd afgegeven.

Professor Smith zei: "De resultaten gaven aan dat de gel het medicijn een betere hechting in de  , wat een betere opname in zowel het bloed als de hersenen mogelijk maakte."

Het team werkt nu aan het opnemen van deze materialen in neusspray-apparaten om door te gaan naar klinische proeven bij mensen. De benadering kan ook relevant zijn voor andere neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

Khuloud Al-Jamal, Professor of Drug Delivery and Nanomedicine van King's College London, zei: "Niet alleen presteerde de gel beter dan een eenvoudige oplossing, maar de opname door de hersenen was beter dan bij intraveneuze injectie van het  . Dit suggereert dat nasale toediening van Parkinson-medicijnen met behulp van dit type gel kan klinische relevantie hebben."


Verder verkennen

De juiste medicijnbalans vinden voor Parkinsonpatiënten

Meer informatie: Julie Tzu-Wen Wang et al, Enhanced Delivery of Neuroactive Drugs via nasale toediening met een zelfgenezende supramoleculaire gel, Advanced Science (2021). DOI: 10.1002/advs.202101058
Tijdschriftinformatie: Advanced Science 

 

Geleverd door de Universiteit van York