6. mrt, 2020

Het Coronavirus en de ziekte van Parkinson

Het Coronavirus en de ziekte van Parkinson

 

Coronavirusziekte 2019 (COVID-19) is een luchtwegaandoening die zich volgens de Centers for Disease Control van persoon tot persoon kan verspreiden. Senioren zijn het kwetsbaarst. Aangezien de meeste mensen met de ziekte van Parkinson (PD) in hun laatste jaren zijn, wil de Parkinson Foundation dat je voorbereid bent op COVID-19 en Parkinson.

Over het Coronavirus (COVID-19)

Coronavirussen zijn een familie van virussen die lijken op verkoudheid, ernstig acuut respiratoir syndroom (SARS) en Midden-Oosten respiratoir syndroom (MERS). In 2019 werd een nieuw virus gevormd en verspreid van China naar andere landen, waaronder de VS, nu coronavirusziekte 2019 of COVID-19 genoemd.

Tekenen en symptomen van infectie met COVID-19 kunnen twee tot 14 dagen na blootstelling verschijnen en kunnen koorts, hoesten, kortademigheid of ademhalingsmoeilijkheden omvatten. Er is momenteel geen remedie of vaccin. Degenen die denken dat ze de ziekte kunnen hebben, moeten onmiddellijk medische hulp zoeken. Lees de factsheet Centers for Disease Control hier.

Senioren en Coronavirus

Senioren lopen het grootste risico om COVID-19 en de symptomen ervan te ontwikkelen, wat kan leiden tot de ontwikkeling van longontsteking. Senioren zouden sterk moeten overwegen om het pneumonie-vaccin zo snel mogelijk te krijgen of erover met hun arts te praten.

Over het algemeen verspreiden virussen zich sneller in residentiële voorzieningen, gemeenschapshuisvesting en begeleid wonen. Waar mogelijk moeten senioren die in deze voorzieningen wonen gemeenschappelijke ruimtes vermijden en vaak saniteren.

Paraatheid voor mensen met Parkinson

Mensen met Parkinson en zorgpartners moeten deze tips in overweging nemen om beter voorbereid te zijn op het Coronavirus:

Alledaagse voorzorgsmaatregelen

 • Was je handen. Was ze vaak met water en zeep gedurende minstens 20 seconden.
 • Draag handdesinfecterend middel. Gebruik in openbare ruimtes een handdesinfecterend middel op alcoholbasis dat ten minste 60% alcohol bevat.
 • Sanitize om je heen. Blijf zo gezond mogelijk. Ga door met boodschappen doen en sportbezoeken, maar probeer desinfecterende doekjes te gebruiken voordat je fitnessapparatuur en boodschappenwagentjes gebruikt.
 • Ken de symptomen. Primaire symptomen zijn milde tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen met koorts, hoest en / of kortademigheid.
 • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn.
 • Raak uw ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
 • Vermijd evenementen waarbij veel mensen in nauw contact staan.

Paraatheid PD

 • Controleer al uw medicijnen. Maak een inventaris van alle medicijnen en bestel die die bijna op zijn. 
 • Schrijf je medicatielijst op. Noteer of print een lijst met al uw medicijnen (niet alleen PD-medicijnen). Gebruik medicijnnaam, sterkte, ingenomen tijden en doseringen. Dit aanpasbare  medicatieschema  kan helpen.
 • Maak een lijst van uw artsen.  Maak een lijst van uw artsen en hun contactgegevens en neem deze mee in geval van een ziekenhuisopname.
 • Bewaar uw  Aware in Care-set  voor het geval u een zorgverlener moet informeren over uw PD-behoeften. Bestel  hier een .
 • Houd uw  medische waarschuwingskaart bij de  hand.  Houd het altijd bij u. Druk één  hier .
 • Ken uw reactieplan van de gemeenschap. Neem hier contact op met het bureau voor noodbeheer van uw staat  .