4. feb, 2020

Parkinson-dementie

10 stappen voor de zorg voor een persoon met Parkinson-dementie

 

De ziekte van Parkinson (PD) staat bekend om de bijbehorende motorische symptomen , zoals tremor en vertraagde beweging. Mensen kunnen verrast zijn om te horen dat cognitieve veranderingen behoren tot veel voorkomende PD niet-motorische symptomen . Aanzienlijke cognitieve stoornissen kunnen ook invloed hebben op zorgpartners . Educatie en gezonde coping-strategieën zorgen voor ieders beste zorg.

Het volgende artikel is gebaseerd op een Parkinon's Foundation Expert Briefings webinar waarin zorgpartnerstrategieën worden onderzocht om mensen met PD-dementie te identificeren en te helpen, gehost door Joseph Quinn, MD, een neuroloog bij Parkinson's Foundation Center of Excellence Oregon Health & Science University en de Portland VA Medical Centrum. Dr. Quinn, de directeur van Parkinson Center voor beide instellingen, richt zijn onderzoek op de preventie van cognitieve achteruitgang en behandeling van dementie.

Wat is PD-dementie?

Milde cognitieve stoornissen komen zeer vaak voor bij de ziekte van Parkinson. Het kan het geheugen en het denken beïnvloeden, maar heeft niet altijd invloed op de dagelijkse activiteiten. Dementie is echter wanneer cognitieve veranderingen invloed hebben op het dagelijks leven. Dementie kan al dan niet voorkomen bij mensen met PD. Volgens recent onderzoek ontwikkelt 30 procent van de mensen met Parkinson geen dementie als onderdeel van de ziekteprogressie.

De verschillende soorten dementie zijn onder meer:

 • De ziekte van Alzheimer - de meest voorkomende vorm. Gehandicapt geheugen is een overheersend kenmerk.
 • Ziekte van Parkinson dementie (PDD) - gediagnosticeerd wanneer een persoon met Parkinson cognitieve achteruitgang ervaart na jaren van motorische symptomen. Problemen met multitasking en het plannen van complexe operaties, problemen met het gezichtsvermogen en hallucinaties komen allemaal veel voor.
 • Lewy body dementia (LBD) - gediagnosticeerd wanneer PD-motorische symptomen en cognitieve achteruitgang rond dezelfde tijd plaatsvinden en samen vorderen.

Een geallieerde teambenadering van de gezondheidszorg van Parkinson bevordert een optimaal leven; hetzelfde geldt voor PDD en LBD. De volgende 10 stappen, aangepast door Dr. Joseph Quinn van een checklist van de Alzheimer's Association , kunnen zorgpartners en families van mensen met PDD en LBD helpen het welzijn, de gezondheid en veiligheid van iedereen te waarborgen.

Ziekte van Parkinson Dementie en Lewy Body Dementie Familiechecklist

 1. Bevestig uw diagnose. Problemen met stemming, slaap, medicijnen of andere medische problemen kunnen allemaal op dementie lijken. De arts van uw Parkinson moet naar alle factoren kijken voordat een diagnose van PDD of LBD wordt gesteld.
 2. Zoek een arts die bekend is met PDD en LBD. Er is geen enkele test voor dementie geassocieerd met Parkinson. De diagnose wordt gesteld op klinische gronden. Het is belangrijk om een ​​specialist of arts te vinden die bekend is met dementie of geriatrische geneeskunde. Bel de hulplijn van de Parkinson's Foundation 1-800-4PD-INFO (473-4636) voor een verwijzing.
 3. Krijg informatie over Parkinson-dementie, waaronder:
  • Medisch advies - een arts kan diagnose, vooruitzichten en behandelingsbegeleiding geven.
  • Juridisch advies - bespreek uw gezondheidszorg en financiële voorkeuren vroeg met dierbaren. Zoek een advocaat die kan helpen deze voorkeuren te formaliseren om ervoor te zorgen dat ze worden uitgevoerd als u ze op een dag niet kunt uiten.
  • Communicatie - de beste manieren om te communiceren met een persoon met PD-dementie en omgaan met moeilijk gedrag zijn niet altijd intuïtief en vereisen geduld en acceptatie.
  • Belangrijkste veiligheidsproblemen - prioriteit geven aan ieders welzijn door meer te weten te komen over gevaren voor PD-dementie.
  • Hulpbronnen voor experts - bel de hulplijn van Parkinson's Foundation 1-800-4PD-INFO (473-4636) of zoek 'cognitie' of 'dementie' in de PD-bibliotheek . De Alzheimer's Association biedt ook educatief materiaal.
 4. Plan een familiebijeenkomst. De behoeften van elke persoon met dementie zullen in de loop van de tijd toenemen. Gezinsleden moeten weten hoe ze de communicatie moeten aanpassen en de primaire zorgpartner moeten ondersteunen.
 5. Betrek de persoon met dementie bij het besluitvormingsproces. Persoonlijkheid en oordeel zijn vaak intact in vroege stadia van dementie. Het is belangrijk om de persoon met dementie de kans te geven zijn voorkeuren te uiten, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer bezorgdheid over de veiligheid de besluitvorming zou moeten beperken.
 6. Overweeg en bewaak veiligheidsproblemen vanaf het moment van diagnose. Neem belangrijke voorzorgsmaatregelen:
  • Change rijden privileges voor de veiligheid wordt een probleem. Uw arts kan een verwijzing naar de rij-evaluatie doen.
  • Zorgen voor financiële veiligheid. Mensen met dementie lopen een groter risico slachtoffer te worden van oplichting en fraude.
  • Beperk receptrisico's. Bevestig medicijnnamen en doses met de arts van uw geliefde. Als de persoon zich in de vroege stadia van dementie bevindt en in staat is, vul dan zijn wekelijkse pillendoos samen en controleer het gebruik.
 7.  Werk financiële en juridische kwesties uit.
  • Bepaalde juridische documenten zijn belangrijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of gezondheid:
  • Een richtlijn vooraf zorgt ervoor dat uw zorgvoorkeuren worden uitgevoerd als u deze niet kunt communiceren.
  • Gezondheidszorg en financiële volmacht (POA) documenten met wie u gerelateerde beslissingen voor u wilt nemen, mocht u niet in staat zijn.
  • Overweeg in latere stadia van PD (met of zonder dementie) orders van artsen voor levensondersteunende zorg (POLST).
  • Zelden moeten conservatorium- of voogdijmaatregelen worden genomen.
  • Een oudere advocaat kan helpen met financiële planning voor toekomstige zorg- en verzekeringsbehoeften.