29. aug, 2019

eiwitten en de medicatie van Parkinson

We weten dat een eiwitrijk dieet de opname van levodopa kan beïnvloeden. Maar wat betekent dit voor mensen met Parkinson?

27 augustus · min gelezen

Parkinson ontwikkelt zich wanneer cellen in de hersenen niet meer goed werken en na verloop van tijd verloren gaan. Deze hersencellen produceren een chemische stof genaamd dopamine. Symptomen beginnen te verschijnen wanneer de hersenen niet genoeg dopamine kunnen maken om de beweging goed te regelen.

Levodopa is een aminozuur dat voor het eerst werd ontdekt in de jaren zestig. Vandaag de dag is het nog steeds een van de belangrijkste medicijnen die worden gebruikt om de symptomen van Parkinson in alle stadia van de aandoening te behandelen. Het werkt door dopamine te vervangen dat verloren is gegaan in de hersenen.

Waarom niet gewoon dopamine nemen?

In theorie zou de eenvoudigste manier om Parkinson te behandelen zijn de dopamine die verloren is gegaan via supplementen direct te vervangen. Maar er is een complicatie. Dopamine zelf kan de bloed-hersenbarrière niet overschrijden - een natuurlijke barrière die de hersenen beschermt tegen bacteriën en virussen die zich in het bloed kunnen bevinden. Dit betekent dat het direct innemen van dopamine niet effectief is omdat het niet via het bloed in de hersenen kan komen.

Het probleem met de bloed-hersenbarrière
We krijgen allemaal af en toe infecties, een verkoudheid of buikwants, verruca of voetschimmel. Virussen, bacteriën en schimmels kunnen ...
medium.com

Gelukkig kan levodopa de bloed-hersenbarrière passeren, de hersenen in, waar het wordt omgezet in dopamine.

Een indirect pad

Maar wanneer een tablet levodopa wordt ingeslikt, komt het medicijn niet rechtstreeks naar de hersenen waar het nodig is.

In plaats daarvan reist het langs het spijsverteringsstelsel en bereikt het de dunne darm. En hier komt levodopa de bloedbaan binnen, waar het vervolgens naar de hersenen wordt getransporteerd.

Levodopa reist door het spijsverteringsstelsel

Een competitieve exit

Levodopa beweegt van de dunne darm naar de bloedbaan via een proces dat absorptie wordt genoemd .

Er zijn een aantal transporters die de dunne darm bekleden, elk ontworpen om aminozuren, zoals levodopa, vanuit de darm naar de celwand te transporteren, waar ze vervolgens in de bloedbaan terechtkomen.

Dit is een zeer effectief mechanisme om levodopa in het bloed te krijgen. Het probleem is dat andere aminozuren ook in de rij staan ​​om de transporters te gebruiken om de darm te verlaten. En dit creëert concurrentie om door de uitgang te komen voordat het medicijn wordt afgebroken en niet langer kan werken.

Absorptie van levodopa in de bloedbaan

Dieeteiwit en Parkinson

Deze bekende interactie tussen levodopa en aminozuren in de darm betekent dat mensen met Parkinson voorzichtig moeten zijn met hun eiwitconsumptie rond het moment van inname van hun medicatie.

Wanneer je een grote hoeveelheid eiwitten hebt, worden ze in de maag afgebroken tot aminozuren. En zodra deze aminozuren de dunne darm binnendringen, beginnen ze te concurreren met levodopa om het transportsysteem in het bloed te gebruiken. Deze competitie kan leiden tot een vermindering van de hoeveelheid levodopa die de hersenen bereikt, wat op zijn beurt de effectiviteit van de dosis vermindert.

Een vroege studie uit 1987 toonde aan dat op een eiwitarm dieet 11 mensen met Parkinson gevoeliger waren voor de effecten van levodopa , en zagen gedurende de dag verminderde schommelingen in hun symptomen in vergelijking met een eiwitrijk dieet. We weten nu echter dat een eiwitarm dieet niet aan te raden is voor mensen met Parkinson. Dus wat is het antwoord?

Een praktische aanpak

We spraken met Shelley Jones, een consultant-apotheker bij King's College Hospital, over hoe mensen met Parkinson hun eiwitinname moeten beheren:

Foto door Shayda Torabi op Unsplash

“Het belangrijkste om te zeggen is dat we mensen met Parkinson niet aanbevelen een eiwitvrij dieet te volgen. We hebben eiwitten nodig om onze spieren sterk te houden - dit is vooral belangrijk voor mensen met dyskinesie , waar vermoeidheid vaak voorkomt. Het beste is om een ​​gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen ”

Dus, wat kunnen mensen met Parkinson doen om ervoor te zorgen dat ze gezond eten, maar dat hun medicatie nog steeds effectief is?

"Zoals met de meeste dingen met Parkinson, is het niet een maat past iedereen," zegt Shelley. “Voor sommigen werkt het eten van een eiwitrijke maaltijd op een ander tijdstip van de dag tot wanneer ze hun medicatie innemen goed. Voor anderen werkt het eten van kleinere porties eiwitten gedurende de dag beter. "

“Het gaat erom wat het beste voor jou is. Als uw symptomen bijvoorbeeld 's ochtends erger zijn, vermijd dan op dit moment eiwitrijk voedsel. Dit kan helpen om de respons van uw lichaam op medicatie te verhogen en onvoorspelbare motorische schommelingen te voorkomen. Je zou dan je belangrijkste eiwitmaaltijd 's avonds kunnen eten, omdat een langzamere reactie op medicatie op dit moment misschien niet zo belangrijk is. ”

Meer praktisch advies over het eten van eiwitten vindt u op onze website:

Waarom eiwit belangrijk is voor mensen met Parkinson
Eiwitten zijn gemaakt van 'bouwstenen' genaamd aminozuren. Het lichaam heeft aminozuren nodig om goed te werken. Sommige amino ...
www.parkinsons.org.uk

Hoe zit het met andere medicijnen?

Het is alleen levodopa dat concurreert met aminozuren om te worden opgenomen in de dunne darm. Dopamine-agonisten (geneesmiddelen die dopamine in de hersenen nabootsen) worden op een andere manier ingenomen.

Maar voedsel kan invloed hebben op hoe we medicijnen opnemen. En dit geldt met name bij mensen met Parkinson.

In Parkinson kan het spijsverteringskanaal direct vertragen en constipatieveroorzaken En deze traagheid verhoogt het risico dat medicijnen in de darm worden afgebroken voordat het de hersenen bereikt. Veel mensen met Parkinson vinden dat het uitstellen van een grote maaltijd tot een uur of twee na het innemen van hun medicatie kan helpen bij het absorberen van medicijnen en het verbeteren van hun symptomen.

Houd er echter rekening mee dat sommige geneesmiddelen van Parkinson (met name co-beneldopa en co-careldopa) ziekte kunnen veroorzaken als ze op een lege maag worden ingenomen. Het eten van een snack met weinig eiwitten (zoals een cracker, koekje of toast) wanneer u uw dosis inneemt, kan deze bijwerking helpen verminderen.