11. jun, 2019

Praktische voedingstips voor Parkinsonpatiënten

Praktische voedingstips voor Parkinsonpatiënten

De gevolgen van de ziekte van Parkinson zorgen dat het kopen van eten, het koken en het opeten ervan een behoorlijke onderneming is. Hier volgen een aantal praktische voedingstips voor Parkinsonpatiënten die u kunnen helpen.

    • Plan uw maaltijden vooruit en maak een boodschappenlijst van alle benodigde ingrediënten.

 

    • Bedenk bij het plannen van uw menu’s hoe lang u in de keuken kunt staan zonder te moe te worden.

 

    • Kook een aantal extra porties, indien u voldoende energie heeft, en vries de extra porties in. Dat scheelt u weer een avond koken!

 

    • Diepvriesgroenten zijn net zo voedzaam en gezond als verse groenten. U hoeft ze alleen niet meer schoon te maken en te snijden, wat u energie bespaart.

 

    • Maak gebruik van handige hulpmiddelen, zoals speciaal bestek met extra grote, hoekige of verzwaarde handgreep.

 

    • Serveer warme dranken in een geïsoleerde beker om te voorkomen dat ze afkoelen. Tuitbekers voorkomen geknoei en helpen bij het drinken. Er zijn ook bekers verkrijgbaar met een uitsparing voor de neus of met twee oren.

 

    • Schenk bekers en kopjes niet te vol. Gebruik bijvoorbeeld een grote mok en schenk die halfvol. Een lang buigrietje kan handig zijn, net als een rietje voor warme drunken.

 

    • Verzwaarde kopjes kunnen trillingen tijdens het drinken helpen te voorkomen.

 

    • Serveer het eten op een hoger niveau. Zet het bord bijvoorbeeld op een doosje of een standaard: zo is het voedsel dichter bij de mond.

 

    • Plaats het bord op een rubberen onderzetter of antislipmatje om wegschuiven te voorkomen.

 

    • Gebruik een bord met opstaande randen zodat uw eten niet van het bord schuift.

 

    • Schaf eventueel een speciaal ‘warmhoudbord’ aan om te voorkomen dat uw eten te snel afkoelt.

 

    • Geef alle producten in de keuken een vaste plek, zet ze zo neer dat u ze met twee handen kunt pakken en plaats de spullen die u vaak nodig heeft vooraan.

 

    • Verspil geen onnodige krachten: werk zoveel mogelijk zittend, haal eventueel kastdeurtjes weg zodat u er met uw benen onder kan.

 

    • Zorg voor voldoende werkplek naast uw fornuis. Als het werkblad op dezelfde hoogte ligt, kunt u uw pannen schuiven in plaats van optillen.

 

    • Droge mond? Drink meer, neem vaker kleine slokjes water, zuig op een stukje ijs of gebruik een mondspray of mondspoeling. Ook op een snoepje zuigen of op kauwgom kauwen kan helpen
      om meer speeksel te produceren en een droge mond te verminderen. Zo activeert u tevens uw smaakpapillen en proeft u meer.

 

    • Rook niet of zo weinig mogelijk. Los van het feit dat het in alle opzichten slecht is voor uw algemene gezondheid, tast de nicotine uw smaakpapillen aan.

 

    • Blijf uit de buurt van zware parfums of andere heftige geuren: ook die beïnvloeden uw smaak en eetlust.

 

    • Medicijn kunnen uw reuk- en smaakvermogen beïnvloeden. Als dit u erg stoort, vraag dan uw arts of u eventueel andere medicatie kunt krijgen.

 

    • Zowel te pittige als qua temperatuur te hete gerechten zijn geen aanraders omdat ze uw smaakpapillen aantasten.

 

    • Afwisselen is belangrijk: eet dus niet elke dag hetzelfde. Maak gevarieerde weekmenu’s om uw zintuigen extra te prikkelen. En wissel ook tijdens het eten de smaken af (als uw eten niet door elkaar is gemengd), om vlees, vis, groente, rijst, aardappelen of saus apart te proeven.

 

    • Hyperactief of nerveus? Magnesium kan dit voorkomen. Het zit in onder meer pasta, rijst, schaaldieren, spinazie, venkel, chocolade en ananas.

 

    • Gezellig samen eten bevordert de eetlust. Ook al lijkt het praktischer om apart te eten: doe het toch samen!

 

    • Waak ervoor dat u en uw partner niet in een isolement raken. Veel mensen met Parkinson voelen zich ongemakkelijk om in gezelschap te eten en te drinken. Eenzaamheid is echter veel erger dan die paar ongemakkelijke momenten. En vriendschappen en communicatie in stand houden is eenvoudiger dan ze opnieuw opbouwen. Nodig dus vooral mensen uit en neem uitnodigingen van anderen aan.

 

    • Ga vooral af en toe uit eten. U kunt (laten) vragen of uw vlees en/of groenten door de kok voorgesneden kunnen worden. Of ze kunnen uw soep in een soepkom serveren zodat u deze kunt drinken. En u kunt eventueel eigen bestek meenemen. Het belangrijkste is dat u geniet!