1. apr, 2019

Spaanse wetenschappers slagen erin de tremoren en rigiditeit van Parkinson te verminderen met 'therm

Spaanse wetenschappers slagen erin de tremoren en rigiditeit van Parkinson te verminderen met 'thermo laesies'

Spaanse onderzoekers zijn erin geslaagd de tremoren en stijfheid veroorzaakt door Parkinson te verminderen met een techniek die thermo-laesie wordt genoemd: met gefocuste ultrasone golven met hoge intensiteit worden sommige hersenstructuren verbrand. Het is een revolutie in de therapeutische aanpak die wordt toegepast in een klinische studie.

 

laSexta.com | Madrid | 2019/03/31

Carlos stelde zich voor dat hij over vier jaar in rolstoelen zou zitten, hij is 46 en werd gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson op zijn 41  . "De beving is beheersbaar. Het probleem is stijfheid.


Hij kon zich nauwelijks kleden, hij schaamde zich om uit eten te gaan. Door de ziekte heeft is hij niet in staat van te werken :

Op een dag begreep hij dat het genoeg was en onderging een baanbrekende experimentele behandeling  en ging van trillen naar behoud van stabiliteit.

Hij is een van de 62 patiënten met Parkinson die hebben deelgenomen aan de nieuwe procedure die de medische uitrusting van een ziekenhuis in Madrid test . "Het 's als straling, maar in plaats van ultrasone stralen is , " legt José Obeso, directeur van het Center for Integrated Neurowetenschappen HM Hospital.

De techniek, minimaal invasief, veroorzaakt een thermo-lesie in een structuur van de hersenen . "Hoewel mensen denken dat ze gewoon tremoren zijn, is Parkinson het een heel moeilijke ziekte," legt Carlos uit, en dat komt omdat patiënten last hebben van stijfheid en depressie.

de ingreep vermindert niet alleen tremor, maar minimaliseert ook de stijfheid en traagheid  en het blokkeren van de patiënt . Het effect is onmiddellijk, een enkele sessie. "Als we vijf of zeven jaar winnen, wint de persoon tijd, zodat we verder kunnen gaan", zegt Obeso. In Spanje zijn er 150.000 mensen met de ziekte van Parkinson.