18. dec, 2018

Parkinson: behandeling met apomorfine

Parkinson: behandeling met apomorfine

Print 

Als u Parkinson heeft en de medicijnen die u slikt (orale medicatie) uw klachten niet voldoende verlichten, dan kunt u als aanvullende medicatie apomorfine krijgen . Dit medicijn krijgt u via een injectiepen of pomp toegediend. Ook als u overgevoelig bent voor de orale medicijnen, kan een behandeling met apomorfine een oplossing zijn.

Apomorfine

Apomorfine is een stof die van morfine is afgeleid, maar die niet de pijnstillende en verslavende werking van morfine heeft. Apomorfine kan niet in tabletvorm worden gegeven. U krijgt het daarom via de huid toegediend. De stof wordt snel in uw hersenen opgenomen.

Toediening

U kunt de apomorfine toegediend krijgen via injecties onder de huid of via een pompje:

 • ApoGo-pen: als u per dag maximaal vijf keer een korte periode heeft waarin uw medicijnen niet goed werken (off-periode), kunt u een injectie met apomorfine krijgen. De injectie werkt na vijf tot tien minuten en werkt maximaal een uur. Met de ApoGo-pen geeft u zelf de injecties in uw buikhuid. Tijdens een dagopname leert u dit.
 • Pomp: als u meerdere en/of langdurige periodes heeft waarin de medicijnen niet werken, kan de pomp geschikt zijn. U krijgt de apomorfine dan continu via een naaldje in de huid toegediend. Als de pomptherapie voor u geschikt is, leert u of uw partner hoe u met de pomp omgaat. Eventueel kan de thuiszorg worden ingeschakeld.

Instellen op de pomp   

 

 

 

 

 

Om u in te stellen op de apomorfinepomp, wordt u ongeveer twee weken opgenomen in het UMCG, op de afdeling Neurologie J2 VA, op de unit voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Deze unit heeft vier bedden. De verpleegkundigen zijn extra geschoold in het omgaan met patiënten met de ziekte van Parkinson en de behandelmethodes.

Bijwerkingen

Apomorfine kan bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en huidontstekingen.

Misselijkheid

Bij het starten van de apomorfine-therapie kunt u last krijgen van misselijkheid. Om dit te voorkomen krijgt u enkele dagen van tevoren het medicijn domperidon die dit helpt voorkomen. Na enige tijd kunt u hier geleidelijk weer mee stoppen.

Huidontstekingen

 • Als reactie op apomorfine kunnen harde rode, soms pijnlijke zwellingen onder de huid ontstaan. Dit zijn ontstekingsreacties veroorzaakt door irritatie van de huid. Behandel deze plekken dagelijks met hydrocortisonzalf. Deze zalf krijgt u op recept mee als u naar huis mag.
 • Bij het verwijderen van de naald kunt de insteekplaats het beste enkele minuten afkoelen met een koelpakking. Verdwijnen de plekken niet, neem dan contact op met uw neuroloog of de Parkinson-verpleegkundige.
 • Een wijziging in de concentratie van de apomorfine kan helpen om toekomstige zwellingen verminderen. De arts of verpleegkundige stelt dit voor als het nodig is. Als de concentratie gehalveerd wordt, wordt de snelheid  van de pomp verdubbeld. Zo krijgt u nog steeds dezelfde hoeveelheid apomorfine.

Praktische informatie

 • Bewaar de apomorfine onder de 25 graden, niet in de koelkast en bescherm het tegen licht.
 • Bewaar de pomp niet onder water en/of vochtige omgeving.
 • Voorkom morsen. Apomorfine kan permanente groene vlekken veroorzaken.
 • Als u op reis gaat, kunt u kosteloos een geneesmiddelenpaspoort aanvragen bij Apotheekzorg. Een medisch paspoort kunt u krijgen bij de Parkinson-patiëntenvereniging.
 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding kunt u geen apomorfine gebruiken.
 • Apomorfine kan de rijvaardigheid beïnvloeden doordat u duizelig, slaperig en extreem suf kunt worden.

Bestellen materialen

De materialen die u thuis nodig heeft voor de apomorfinepomptherapie bestelt de Parkinsonverpleegkundige voor u bij Apotheekzorg. Zij leveren de pomp en andere materialen en bezorgen die bij u thuis.

Meer informatie

 • Uw Parkinson-verpleegkundige is uw aanspreekpunt. Vragen over de therapie kunt u stellen aan uw behandelend neuroloog en/of Parkinson-verpleegkundige.
 • Met vragen over de ApoGo-pomp en de -pen kunt u 24 uur per dag terecht bij ApotheekZorg.