28. nov, 2018

Parkinsonisme

Parkinsonisme is een ziekte die optreedt wanneer een persoon symptomen en hersenstoornissen heeft die gewoonlijk worden geassocieerd met de ziekte van Parkinson, maar ook andere symptomen heeft die verband houden met een extra aandoening of oorzaak.

Een persoon die Parkinsonisme heeft, zal ook een andere aandoening hebben die bijkomende neurologische symptomen veroorzaakt, gaande van dementie tot het onvermogen om op en neer te kijken.

De ziekte van Parkinson zelf verwijst naar disfunctie en celdood van het deel van de hersenen dat dopamine produceert. Dopamine is een neurotransmitter - een chemische stof die signalen doorgeeft tussen de hersenen en zenuwcellen. Het is gedeeltelijk verantwoordelijk voor het maken van gecontroleerde bewegingen in het lichaam.

In dit artikel bekijken we de symptomen van Parkinsonisme, hoe de ziekte wordt gediagnosticeerd en wat er kan worden gedaan om het te behandelen.

Snelle feiten over parkinsonisme:
 • Artsen noemen deze ziekte Parkinsonisme plus of atypisch parkinsonisme.
 • Wanneer een persoon de ziekte van Parkinson heeft, worden hun bewegingen aanzienlijk beïnvloed.
 • In de latere stadia van de ziekte, zal een persoon moeite hebben met lopen en hebben zeer stijve, spastische spieren.
 • Behandeling zal gericht zijn op het verminderen van de symptomen van Parkinson, terwijl ook de begeleidende stoornis wordt behandeld.

symptomen

 
Symptomen geassocieerd met Pakinsonisme kunnen spierstijfheid, spraakveranderingen en dementie omvatten.

Een persoon met Parkinsonisme begint meestal symptomen te ontwikkelen vanaf een leeftijd van 50 tot 80 , volgens het University of Texas Southwestern Medical Center.

De ziekte van Parkinson kan gedurende de loop van de ziekte verschillende en progressieve symptomen veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende symptomen die verband houden met de ziekte zijn:

 • moeite met het tonen van gezichtsuitdrukkingen
 • Spierstijfheid
 • vertraagde, getroffen bewegingen
 • spraakveranderingen
 • tremor, vooral van één hand
 

Een persoon met Parkinsonisme kan enkele, maar niet alle, van de hierboven genoemde symptomen hebben. Dit komt omdat ze ook een extra stoornis hebben die het functioneren van de hersenen beïnvloedt.

Mensen met Parkinsonisme hebben bijvoorbeeld vaak niet de handtremor die veel mensen met de ziekte van Parkinson treft.

Andere symptomen geassocieerd met Parkinsonisme zijn onder andere:

 • zwakzinnigheid
 • problemen met het autonome zenuwstelsel, zoals problemen met gecontroleerde bewegingen of spasmen
 • vroege problemen met balans
 • snel begin en progressie van symptomen

Elke onderliggende oorzaak van Parkinsonisme, zoals dementie met Lewy-lichaampjes, heeft ook zijn eigen unieke reeks symptomen.

Oorzaken

Parkinsonisme kan worden veroorzaakt door de ziekte van Parkinson zelf en door een andere onderliggende aandoening.

Andere oorzaken geassocieerd met Parkinsonisme zijn onder andere:

 • Corticobasale degeneratie : deze aandoening veroorzaakt dementie en beïnvloede bewegingen, meestal aan één kant. Een persoon kan mogelijk ook geen gecontroleerde spierbewegingen maken.
 • Dementie met Lewy-lichaampjes : deze aandoening veroorzaakt veranderingen in algehele alertheid en visuele hallucinaties. Deze aandoening is de op één na meest voorkomende oorzaak van dementie na de ziekte van Alzheimer , volgens Johns Hopkins Medicine.
 • Multisysteematrofie : Deze aandoening treft de coördinatie en de autonome disfunctie, met inbegrip van darmen en blaas incontinentie .
 • Progressieve supranucleaire verlamming : deze aandoening veroorzaakt dementie, frequente valincidenten en problemen die de ogen op en neer bewegen naast de symptomen van Parkinson.

De bovenstaande aandoeningen zijn de vier meest voorkomende oorzaken van parkinsonisme, volgens University of Texas Southwestern Medical Center. Het aantal mensen met deze aandoeningen is ongeveer een vierde van het aantal mensen dat zelf de ziekte van Parkinson heeft.

Een andere, minder algemene aandoening die vasculair parkinsonisme wordt genoemd, bestaat ook. Deze toestand veroorzaakt meerdere, kleine lijnen die de balans, het lopen en het geheugen van een persoon kunnen beïnvloeden.

 

Parkinsonisme is ook soms het gevolg van het nemen van bepaalde medicijnen. Artsen noemen deze aandoening door drugs geïnduceerd parkinsonisme. Voorbeelden van geneesmiddelen die dit kunnen veroorzaken zijn aripiprazol (Abilify), haloperidol (Haldol) en metoclopramide (Reglan).

Idealiter, als een persoon door drugs geïnduceerd parkinsonisme heeft, kunnen ze de dosering van deze geneesmiddelen langzaam verlagen. Dat is echter niet altijd mogelijk en een persoon moet niet stoppen met het nemen van een medicijn zonder toestemming van de arts.

Hoe diagnosticeren artsen de ziekte van Parkinson?

 
Beeldvormende scans kunnen door een arts worden besteld om de hersenen te onderzoeken.

Er bestaat geen enkele test voor artsen om Parkinsonisme te diagnosticeren.

Een arts zal beginnen door iemands gezondheidsgeschiedenis te nemen en de huidige symptomen te bekijken. Ze vragen om een ​​medicatielijst om te bepalen of medicijnen de symptomen kunnen veroorzaken.

Een arts zal waarschijnlijk ook bloedonderzoek laten uitvoeren om na te gaan of er onderliggende oorzaken zijn, zoals problemen met de schildklier of de lever. Een arts zal ook beeldvormingscans bestellen om de hersenen en het lichaam te onderzoeken op andere oorzaken, zoals een hersentumor .

Artsen kunnen een test uitvoeren die de beweging van dopamine in de hersenen volgt. Dit staat bekend als de DaT-SPECT-test.

De test maakt gebruik van radioactieve markers die zijn ontworpen om dopamine in de hersenen te volgen. Hierdoor kan een arts de afgifte van dopamine in het brein van een persoon bekijken en de gebieden van de hersenen identificeren die het wel of niet ontvangen.

Omdat Parkinsonisme niet reageert op typische behandelingen en verschillende symptomen kan hebben, kunnen artsen moeite hebben om een ​​snelle diagnose te stellen. Het kan enige tijd duren voordat artsen andere aandoeningen uitsluiten en behandelingsaanbevelingen beginnen te geven.

 

behandelingen

Een van de meest voorgeschreven medicijnen om de ziekte van Parkinson te behandelen is levodopa. Dit medicijn is gerelateerd aan dopamine en kan de hoeveelheid dopamine die beschikbaar is in de hersenen verhogen.

Mensen met Parkinsonisme hebben echter niet alleen problemen met de productie van dopamine, maar ze hebben ook beschadigde of vernietigde cellen die niet op dopamine kunnen reageren. Als gevolg hiervan kan levodopa niet zo goed werken om hun symptomen te verminderen.

Artsen kunnen vinden Parkinsonisme een uitdaging om te behandelen, omdat de symptomen van de aandoening niet altijd zo goed of helemaal niet reageren op medicijnen die dopamine stimuleren.

Als gevolg hiervan zijn behandelingen voor Parkinsonisme afhankelijk van de 'plus'-ziekte die een persoon heeft. Als een persoon bijvoorbeeld corticobasale degeneratie en gerelateerde spierspasmen heeft, kan een arts antidepressiva en botulinumtoxine A ( BOTOX ) injecties voorschrijven .

Behandelingen voor parkinsonisme zijn meestal gericht op het helpen verminderen van iemands symptomen waar mogelijk om hen te helpen hun zelfstandigheid te behouden. Artsen bevelen fysieke en ergotherapie vaak aan omdat ze een persoon kunnen helpen zijn spieren sterk te houden en de balans te verbeteren.

vooruitzicht

De vooruitzichten voor Parkinsonisme hangen af ​​van het soort Parkinsonisme dat iemand heeft en hoe snel het hen beïnvloedt.

Volgens de Parkinson's Disease Clinic en Research Centre aan de Universiteit van Californië, San Francisco, is het overlevingspercentage voor een persoon met meervoudige systeematrofie ongeveer zes jaar na de klinische diagnose. Mensen met andere soorten Parkinsonisme kunnen langere of kortere levensverwachtingen hebben.

Het begin en de progressie van het symptoom van Parkinsonisme is over het algemeen veel sneller dan dat van de ziekte van Parkinson alleen. Onderzoekers werken echter elke dag aan het vinden van behandelingen voor de ziekte van Parkinson en Parkinsonisme in de hoop de levenskwaliteit te verbeteren en de symptomen te verminderen.