12. nov, 2018

Zingen kan de motoriek van mensen met Parkinson verbeteren

Zingen kan de motoriek van mensen met Parkinson verbeteren

Zingen kan ook stress verminderen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Zingen kan de motoriek van mensen met Parkinson verbeteren.

Een voorstudie die deze week op de conferentie van de Neuroscience Society in 2018 werd gepresenteerd, onthulde dat zingen stress kon verminderen en de motoriek van mensen met de ziekte van Parkinson kon verbeteren.

Het onderzoek toonde aan dat de verbetering bij patiënten die zongen vergelijkbaar is met de voordelen van het nemen van medicijnen.

 

"Sommige van de symptomen die verbeteren, zoals drummen met de vingers en de manier waarop ze lopen, reageren niet altijd gemakkelijk op medicijnen, maar ze verbeteren met zingen," verklaarde Elizabeth Stegemoller, assistent-professor kinesiologie aan de Iowa State University.

Voor werk onderzoekers de hartslag, bloeddruk en cortisol in 17 deelnemers aan een groep van therapeutische edge. De drie werden verlaagd, hoewel voorlopige gegevens statistische significantie niet bereikte.

De informatie is verzameld voor en na een zangsessie van een uur. De deelnemers meldden ook gevoelens van verdriet, angst, geluk en woede.

Nu onderzoekers werken met bloedmonsters om het niveau van oxytocine (het hormoon gerelateerde link) te meten, veranderingen in ontsteking (een indicator van de progressie van de ziekte) en neuroplasticiteit (de hersenen het vermogen om te compenseren voor de schade of ziekte) om te bepalen of deze factoren de voordelen van het zingen kan verklaren.

Slik en adem

Ze hadden eerder ontdekt dat zingen een effectieve behandeling is om de ademhalingscontrole te verbeteren en de spieren te slikken bij mensen met de ziekte van Parkinson.

 

Elizabeth Stegemoller is verantwoordelijk voor het aanbieden van therapie aan een groep patiënten met Parkinson eens per week en daar voeren ze een reeks vocale oefeningen uit.

"We proberen niet om ze beter te laten zingen, maar om hen te helpen de spieren te versterken die de functie van slikken en ademen beheersen," legde hij uit over de behandeling.

Het is dat het lied dezelfde spieren gebruikt die slikken en ademen beheersen, twee functies die de ziekte van Parkinson beïnvloeden. Zingen verbetert dat deel van het lichaam aanzienlijk, zei hij.

"We werken aan een adequate ademhalingsondersteuning, houding en de manier waarop we de spieren gebruiken die bij de stembanden zijn betrokken, wat een gecompliceerde coördinatie van een goede en sterke spieractiviteit vereist", legt hij uit.

Hij voegde eraan toe dat familieleden van patiënten zeggen dat deze praktijk ook andere voordelen heeft, zoals verbeteringen in gemoedstoestand, afname van stress en depressie.