11. nov, 2018

Kyoto University voert 's werelds eerste iPS celtransplantatie voor Parkinson

NATIONAAL WETENSCHAP & GEZONDHEID

Kyoto University voert 's werelds eerste iPS celtransplantatie voor Parkinson

KYODO

 
  • 9 NOVEMBER 2018
 
 

 Kyoto University zei vrijdag dat het 's werelds eerste transplantatie van geïnduceerde pluripotente stamcellen heeft uitgevoerd om de ziekte van Parkinson te behandelen.

Zenuwcellen, gemaakt van de kunstmatig afgeleide stamcellen, bekend als iPS-cellen, werden in oktober getransplanteerd in de hersenen van een patiënt in de jaren 50 in een behandelingssector. De onderzoekers hopen zich te ontwikkelen tot een methode die kan worden afgedekt door het Japanse ziekteverzekeringssysteem.

 

 

"Door ook samen te werken met bedrijven willen we een massaproductiesysteem ontwikkelen dat ons in staat stelt zenuwcellen afkomstig van iPS-cellen wereldwijd af te leveren", zei Jun Takahashi, professor aan het Centrum voor iPS Cell Research and Application van de universiteit, die leidde het onderzoeksteam, op een persconferentie.

De ziekte van Parkinson vermindert dopamine-producerende neuronen in de hersenen en resulteert in trillingen in de handen en voeten en stijfheid in het lichaam. Hoewel er behandelingen zijn om de symptomen te verlichten, is er momenteel geen remedie voor de ziekte.

In Japan lijden naar schatting 160.000 mensen aan de progressieve neurologische aandoening. Veel patiënten krijgen symptomen wanneer ze 50+ of ouder zijn en het aantal patiënten stijgt door vergrijzing van de samenleving.

De klinische proef werd uitgevoerd door het onderzoekscentrum en het Universitair Ziekenhuis van Kyoto, met artsen die de veiligheid en werkzaamheid van de transplantatie controleerden.

Shinya Yamanaka, hoofd van het centrum, won in 2012 de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde voor het ontdekken van iPS-cellen, die kunnen uitgroeien tot elk soort lichaamsweefsel en worden gezien als een veelbelovend hulpmiddel voor regeneratieve geneeskunde en ontwikkeling van geneesmiddelen.

Volgens het behandelplan werden de zenuwcellen getransplanteerd in de hersenen van de patiënt gemaakt met behulp van iPS-cellen afgeleid van mensen die een soort immuniteit hadden waardoor ze minder vatbaar waren voor het afwijzen van transplantaten.

Van de zenuwcellen wordt verwacht dat zij dopamine-emitterende neuronen aanvullen.

Tijdens een behandelingskuur die gedurende twee jaar zal worden gevolgd, zullen immuunonderdrukkers worden geïnjecteerd om de mogelijkheid van afwijzingen te verminderen.

De vorige maand uitgevoerde transplantatie is voornamelijk gericht op het verifiëren van de veiligheid van een dergelijke therapie, door na te gaan of er tumoren in de hersenen ontstaan. Tot dusver zijn er volgens de universiteit geen bloedingen in de hersenen of andere schadelijke symptomen gevonden.

Op de persconferentie in het ziekenhuis, vertelde Takayuki Kikuchi, een chirurg, over het proces van de drie uur durende operatie die hij uitvoerde.

"We hebben een gat in het voorste deel van de linkerkant van het hoofd gemaakt en ongeveer 2,4 miljoen cellen getransplanteerd", zei hij, eraan toevoegend dat de patiënt na de operatie opgelucht glimlachte.

De studie zal betrekking hebben op zeven patiënten in de leeftijd van 50 en 60 jaar, die voldeden aan de criteria dat ze zonder effectieve resultaten medicijnen hadden gekregen en al meer dan vijf jaar leden aan de ziekte van Parkinson.

"Nadat ik het nieuws van de eerste proef heb gehoord, merk ik dat het onderzoek gestaag stapje voor stapje verder gaat. We kijken allemaal uit naar een positief resultaat ", zei Hisao Hiramine, een 70-jarige die lijdt aan de ziekte en voorzitter is van een vereniging van patiënten en hun families in Tokio.

Gevraagd naar zijn uiteindelijke doel, zei Takahashi van de universiteit van Kyoto: "Het beste scenario is om patiënten te zien verbeteren in de mate dat ze geen medicijnen hoeven te nemen."

Hij voegde eraan toe: "Voor chirurgen is het resultaat het enige dat telt."

Buiten Japan zijn zenuwcellen van geaborteerde foetussen getransplanteerd naar de hersenen van patiënten in klinisch onderzoek dat sinds de jaren tachtig is uitgevoerd. Hoewel de methode tot op zekere hoogte effectief bleek, leidde dit tot ethische problemen en bijwerkingen waarbij het lichaam van patiënten onbedoeld bewoog.

De iPS-cellen die in deze studie worden gebruikt, zijn van hoge kwaliteit, voor klinisch gebruik, en kunnen ook in een groot volume worden bereid.

De toepassing van iPS-cellen op gezondheidsbehandeling volgt 's werelds eerste klinische studie van het Japanse Riken-instituut om retinacellen te transplanteren die zijn gegroeid uit stamcellen om patiënten met ernstige oogproblemen te behandelen.

Naast andere klinische onderzoeken met betrekking tot regeneratieve geneeskunde, is Osaka University van plan om hartspiercellen die zijn afgeleid van iPS-cellen te transplanteren naar de harten van patiënten die lijden aan ernstig hartfalen.

Een ander onderzoeksteam van de Universiteit van Kyoto zal naar verwachting beginnen met een bloedtransfusietest met behulp van bloedplaatjes gemaakt van de stamcellen om patiënten met aplastische bloedarmoede te behandelen.