1. nov, 2018

GEBRUIK VAN BOTULINUM-TOXINE BIJ DE ZIEKTE VAN PARKINSON

GEBRUIK VAN BOTULINUM-TOXINE BIJ DE ZIEKTE VAN PARKINSON

U weet hoogstwaarschijnlijk dat Botulinum-toxine (gewoonlijk Botox® of andere merknamen genoemd) wordt gebruikt voor cosmetische doeleinden om rimpels te verminderen. Alvorens op deze manier te worden gebruikt, werd Botulinum-toxine gebruikt voor medische doeleinden om abnormale bewegingen te beheersen. In de juiste handen kan het een zeer effectieve maatregel zijn om een ​​verscheidenheid aan PD-problemen te beheersen.

Wat is botulinumtoxine?

Botulinumtoxine is een stof die wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Botulisme wordt veroorzaakt door de schadelijke effecten van dit toxine. Als het toxine in de bloedbaan terechtkomt, kan het zich door het hele lichaam verspreiden, wat leidt tot wijdverbreide spierzwakte. In zijn volledige vorm kan botulisme problemen met slikken en ademhalen veroorzaken door zwakte van de spieren te veroorzaken die deze functies beheersen.

Het goede nieuws is dat wetenschappers tientallen jaren geleden hebben geleerd hoe het toxine te isoleren en de kracht ervan te gebruiken voor medisch gebruik, en het kan veilig in bepaalde spieren worden geïnjecteerd om ongewenste bewegingen van die spieren te verminderen.

Hoe werkt Botox?

Gewoonlijk wordt een boodschap van de zenuw naar de spier overgedragen door de chemische acetylcholine uit de zenuwuiteinden af ​​te geven. Wanneer Botulinum-toxine in een spier wordt geïnjecteerd, wordt het opgenomen door de zenuwuiteinden die in contact komen met de spier en interfereert het met de afgifte van acetylcholine, waardoor de communicatie tussen de zenuw en de spier wordt gestopt. Wanneer deze communicatie afneemt, wordt de spier verzwakt en worden bepaalde Parkinson-symptomen verminderd.

Aandoeningen behandeld met botulinumtoxine bij de ziekte van Parkinson

 1. dystonie- Dystonie verwijst naar een onwillekeurig draaien van een lichaamsdeel, wat pijnlijk kan zijn en de gewenste beweging van een persoon kan verstoren. Bij PD kan dystonie een motorisch symptoom zijn als gevolg van de ziekte, het eerste optreden 's ochtends voordat medicatie wordt ingenomen of als een dosis medicatie aan het afslijten is. Als alternatief kan dystonie een bijwerking van Levodopa zijn. Een gebruikelijke dystonie bij PD bij jonge kinderen is een teenkrul of een voetomkering (naar binnen draaien). Deze dystonie komt vaak alleen voor in bepaalde omstandigheden, zoals tijdens het lopen of rennen. Andere dystonieën omvatten frequente en aanhoudende oogafsluiting, bekend als blefarospasme of nekomwenteling, bekend als cervicale dystonie. Deze kunnen worden geassocieerd met PD, maar kunnen ook gepaard gaan met andere vormen van parkinsonisme, zoals Multiple System Atrophy of Progressive Supranuclear Palsy. Botulinumtoxine-injecties,
 2. Tremor - Hoewel Botulinum-toxine niet vaak voor dit doel wordt gebruikt, zijn er in de literatuur casusrapporten over het effectieve gebruik ervan voor de beheersing van tremor.
 3. Kwijlen - Waarschijnlijk als gevolg van de verminderde sliksnelheid van patiënten met PD, sialorroe of kwijlen, kan een kenmerk van de ziekte zijn. Kwijlen is niet alleen een ergernis, maar kan ook resulteren in aanzienlijke schaamte en sociale isolatie Botulinum-toxine-injecties in de speekselklieren kunnen de productie van speeksel verminderen en daardoor kwijlen verminderen.
 4. Urine-incontinentie - Dit kan worden veroorzaakt door een kleine, samengetrokken blaas. Botulinumtoxine-injecties in de blaas kunnen de blaas ontspannen waardoor meer normaal urineren mogelijk is. Een bekende bijwerking van deze behandeling is echter urineweginfectie, dus zorg ervoor dat u op de hoogte bent van alle risico's en voordelen voordat u met de behandeling begint. Bovendien zijn er bij PD oorzaken van urineproblemen die niet vatbaar zijn voor behandeling met Botulinum-toxine, dus u moet uw specifieke situatie met een uroloog bespreken.

Botulinumtoxine wordt gebruikt in verschillende andere medische settings zoals dystonie die niet gerelateerd is aan de ziekte van Parkinson, migraine en spasticiteit van ledematen of stijfheid na een beroerte.

Verschillende soorten Botulinum-toxine

Er zijn acht verschillende soorten botulinumtoxine die in de natuur voorkomen. Er zijn er echter maar twee die commercieel worden geproduceerd - botulinumtoxine A en B.

De commercieel verkrijgbare producten zijn:

 1. Botox® - Botulinumtoxine A
 2. Dysport® - Botulinumtoxine A
 3. Xeomin® - Botulinumtoxine A, vrij van complexerende eiwitten
 4. Myobloc® - Botulinumtoxine B

Elk van de bovengenoemde agenten is goedgekeurd door de FDA voor een iets andere lijst van klinische indicaties.

HOE ZIET DE BEHANDELING MET BOTULINUM-TOXINE VOOR PARKINSON ERUIT?

De effecten van Botulinum-toxine houden zich ongeveer 3-10 dagen na de injecties vast en duren ongeveer drie tot vier maanden, dus de behandelingen moeten meestal op een regelmatige basis worden herhaald. Hoewel dit routine-injecties betekent, betekent dit ook dat Botulinum-toxine-injecties geen permanente bijwerkingen hebben. Sommige bijwerkingen kunnen nog steeds optreden bij Botulinum-toxine-injecties en de arts die de procedure uitvoert, zal deze met u doornemen. Een voordeel van het gebruik van Botulinum-toxine voor de behandeling van de hierboven genoemde aandoeningen is dat het toxine gewoonlijk alleen de gebieden waar het wordt geïnjecteerd beïnvloedt, in tegenstelling tot orale medicatie die een meer wijdverbreid effect heeft, en daarom meer potentieel voor bijwerkingen.

Bijwerkingen van het gebruik van Botox

In het algemeen kunnen bijwerkingen van botulinumtoxine te wijten zijn aan een oververzwakking van de geïnjecteerde spier, die, bijvoorbeeld als deze op been- en voetspieren wordt gedaan, het lopen zou kunnen verstoren.

Soms kan Botulinum-toxine diffunderen naar aangrenzende spieren en meer wijdverspreide bijwerkingen veroorzaken. Injecties van nekspieren zouden bijvoorbeeld kunnen resulteren in toxine die plaatselijk diffundeert naar spieren die worden gebruikt voor het slikken en die slikmoeilijkheden veroorzaken. Nog ongebruikelijker zijn bijwerkingen als gevolg van het transport van het toxine naar verder gelegen delen van het lichaam via de bloedbaan. Bijvoorbeeld, injecties van elk lichaamsdeel kunnen theoretisch resulteren in moeite met slikken of ademen als het toxine naar deze spieren reist. Dit is echter zeer zeldzaam en Botulinum-toxine-injecties zijn meestal erg veilig. Het volledige risicoprofiel voor uw specifieke situatie moet echter worden besproken met de arts die de injecties uitvoert.

Er zijn meestal geen beperkingen na de injecties en u kunt onmiddellijk terugkeren naar uw normale activiteiten.

Hoewel dermatologen vaak Botulinum-toxine gebruiken voor cosmetische doeleinden, is alleen een neuroloog gekwalificeerd om te bepalen of de injecties kunnen helpen bij bepaalde PD-symptomen. Als u geïnteresseerd bent om te onderzoeken of Botulinum-toxine-injecties u kunnen helpen, bespreek dit dan met uw neuroloog. Als hij / zij van mening is dat ze nuttig kunnen zijn, maar ze niet uitvoeren, kan hij / zij u doorverwijzen naar een neuroloog die dat wel doet.

Tips 

 • Botulinumtoxine-injecties kunnen helpen bij het behandelen van bepaalde kenmerken van de ziekte van Parkinson.
 • Als u denkt dat u een symptoom heeft dat behandeld kan worden met Botulinum-toxine (dystonie, kwijlen, urine-incontinentie), bespreek dit dan met uw neuroloog.
 • Er kan een rol zijn voor botulinumtoxine-injecties bij de controle van tremor, maar dit wordt minder vaak gedaan.