12. okt, 2018

Ultrasound gebruiken om tremoren bij Parkinson en dyskinesie te stoppen

Ultrasound gebruiken om tremoren bij Parkinson en dyskinesie te stoppen

12 april 2018
Rachel Lutz
 
 
Howard M. Eisenberg, MD
Een door magnetische resonantie beeldvorming (MRI) geleide gefaseerde echografie van de hersenen die worden gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson (PD) kan ook veelbelovend blijken voor de behandeling met dyskinesie, resultaten van een fase 3-onderzoek suggereren. 

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland Medical Center testen de niet-invasieve techniek als een laatste stap voordat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedkeuring voor de technologie kan overwegen. Deze studie is slechts de tweede klinische proef in zijn soort. 

"Het doel van de gerichte echografie is om de belangrijkste symptomen van de ziekte van Parkinson, waaronder tremoren, stijfheid en langzame bewegingen, te verminderen, evenals de dyskinesie te behandelen die een bijkomend medicijneffect is, zodat er minder medicatie nodig is." onderzoeker Howard M. Eisenberg, MD, zei in een verklaring .

Medicatie of diepe hersenstimulatie zijn beide opties voor PD-behandeling, maar kunnen leiden tot dyskinesie en andere complicaties. Patiënten met Parkinson die dyskinesie ontwikkelen, zien hun kwaliteit van leven vaak drastisch beïnvloed. 

De patiënten blijven wakker gedurende de hele procedure, die wordt uitgevoerd op een polikliniek. De patiënt is uitgerust met een soort helm om zijn hoofd in de MRI-scanner te stabiliseren. De artsen gebruiken de MRI om een ​​warmtekaart te maken en precies te leren waar te mikken in de hersenen. Vervolgens richt de gefocuste echografie zich op de hersenstructuur (globus pallidus).

Artsen verhogen de temperatuur naar het gebied om het weefsel te ablateren terwijl de patiënt nog steeds wakker is, alert is en in staat is om feedback te geven. De artsen kunnen de onmiddellijke effecten van de behandeling volgen en in realtime aanpassingen maken. 

"Voor mensen met de ziekte van Parkinson en andere bewegingsstoornissen zoals essentiële tremor, is gerichte echografie een aantrekkelijk alternatief voor diepe hersenstimulatie omdat het niet meer invasieve chirurgie met zich meebrengt," Paul S. Fishman, MD, PhD, hoogleraar neurologie aan de UMSOM en een neuroloog bij UMMC, zei. 

Een pilootstudie uit 2015 waarin dit proces werd onderzocht, toonde een veelbelovend resultaat dat Eisenberg als 'zeer bemoedigend' beschouwde. 

De pilotstudie betrof dyskinesiepatiënten die een gerichte echografie hadden ontvangen. De meeste van de 20 totale patiënten vertoonden een significante verbetering in hun tremoren. 

De nieuwe studie, die naar verwachting tussen 80 en 100 patiënten zal omvatten, begon in februari. De onderzoekers hebben de exclusiecriteria versoepeld om het onderzoek inclusiever te maken, hoewel patiënten wel 30 jaar of ouder moeten zijn. 

Een FDA-document uit juli 2016 evalueerde het ExAblate Model 4000-systeem dat in het onderzoek werd gebruikt. In de paper werd geconcludeerd dat de studie een "redelijke zekerheid van de veiligheid en effectiviteit van dit hulpmiddel ondersteunde wanneer het werd gebruikt in overeenstemming met de indicaties voor gebruik."

"De ExAblate Neuro-behandeling is een redelijk alternatief voor bestaande behandelingen", schreven onderzoekers. "De voordelen van het apparaat voor de doelpopulatie wegen zwaarder dan de risico's bij gebruik volgens de gebruiksaanwijzing."  

InSightec, het bedrijf dat het onderzoek financiert, is van plan het apparaat op de markt te brengen als Exablate Neuro en heeft een korte video waarin wordt beschreven hoe het apparaat werkt werkt op hun website en adverteert dat het "geen anesthesie, geen insnijdingen, [en] geen geïmplanteerde hardware vereist."  

Meer informatie over de studie: "Een cruciaal klinisch onderzoek naar het beheer van de medisch-refractaire Dyskinesiesymptomen of motorische fluctuaties van gevorderden idiopathische ziekte van Parkinson," kan worden gevonden hier .