16. apr, 2018

Tekst

Het effect van diepe hersenstimulatie op niet-motorische parkinsonsymptomen

Door Werkgroep Wetenschapsnieuws

Diepe hersenstimulatie is effectief in het behandelen van zowel motorische als niet-motorische parkinsonsymptomen. Het gunstige effect van diepe hersenstimulatie op niet-motorische parkinsonsymptomen is al vaker aangetoond, maar slechts meteen of tot 6 maanden na de operatie. Er is nog nooit op een correcte manier onderzoek gedaan naar de langdurige effecten van diepe hersenstimulatie op niet-motorische parkinsonsymptomen. Daarom is in dit onderzoek gekeken naar het effect zowel 5 als 24 maanden na de operatie en is dit vergeleken met scores van vóór de operatie.

Aan dit onderzoek deden 67 parkinsonpatiënten mee, die geopereerd werden in gespecialiseerde centra in Manchester, Londen of Keulen. Vóór de operatie en 5 en 24 maanden na de operatie werden niet-motorische symptomen gescoord door zowel de patiënt zelf als door specialisten.

Hoewel alle niet-motorische scores 5 maanden na de operatie verbeterd waren ten opzichte van voor de operatie, was dit niet altijd meer het geval 24 maanden na de operatie. Er waren wel verbeteringen te zien in niet-motorische scores (zoals gegeven door de specialist) 24 maanden na de operatie vergeleken met de scores vóór de operatie op de volgende gebieden:

-          Slaap

-          Slaperigheid overdag

-          Vermoeidheid

-          Blaasproblemen

-          Reuk

-          Transpiratie

De onderzoekers concludeerden dat diepe hersenstimulatie zelfs na 24 maanden een gunstig effect heeft op niet-motorische parkinsonsymptomen.

Oorspronkelijke publicatie:

Nonmotor Symptoms Evolution During 24 Months of Bilateral Subthalamic Stimulation in Parkinson’s Disease

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mds.27283