31. okt, 2017

behandeling

PROGNOSE
BEHANDELING ZIEKTE VAN PARKINSON

Er is momenteel geen behandeling om de ziekte van Parkinson te genezen. Verschillende behandelingen zijn beschikbaar om het begin van motorische symptomen te vertragen en de motorische symptomen te verbeteren. Al deze therapieën werken door de hoeveelheid dopamine in de hersenen te verhogen, door het effect van dopamine na te bootsen of door de afbraak van dopamine af te remmen. Een vroege behandeling in het niet-motor stadium kan het ontstaan van motorische symptomen vertragen waardoor de levenskwaliteit langer goed blijft.

L-DOPA

De meest effectieve therapie voor de ziekte van Parkinson is levodopa (L-DOPA), dat wordt omgezet in dopamine in de hersenen. Omdat langdurige behandeling met levodopa kan leiden tot ongewenste neveneffecten (een verkorte reactie op elke dosis, pijnlijke krampen en onwillekeurige bewegingen), wordt het gebruik vaak uitgesteld totdat de motorische stoornis ernstiger is. Levodopa wordt vaak samen voorgeschreven met carbidopa dat de afbraak van levodopa voordat het de hersenen bereikt verhindert. Co-behandeling met carbidopa maakt het mogelijk om een lagere dosis levodopa toe te passen, waardoor de bijwerkingen verminderen.

In eerdere stadia van de ziekte van Parkinson kunnen stoffen die de werking van dopamine nabootsen (dopamine-agonisten) en stoffen die de afbraak van dopamine (monoamine oxidase type B (MAO-B) remmers) remmen zeer effectief meewerken in het verlichten van motorische symptomen. Bijwerkingen van deze preparaten komen vaak voor: vochtophoping in lichaamsweefsels, slaperigheid, obstipatie, duizeligheid, hallucinaties en misselijkheid.

Andere medicijnen
medicijn
Voor sommige patiënten met geavanceerde, vrijwel onhandelbare motorische symptomen, kan een operatie een optie zijn. Bij diepe hersenstimulatie (DBS), kan de chirurg implantaten met elektroden implementeren om gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij bewegingen te stimuleren. Een andere vorm van chirurgie vernietigt specifieke gebieden in de hersenen die de symptomen van de ziekte van Parkinson veroorzaken.

Een alternatieve benadering die momenteel wordt onderzocht is het gebruik van dopamine-producerende cellen uit stamcellen. Terwijl stamcel therapie een groot potentieel bevat, is meer onderzoek nodig voordat de cellen van therapeutische waarde worden toegepast bij de behandeling van Parkinson.

Naast medicijnen en chirurgie, zijn algemene veranderingen in levensstijl (rust en oefening kan), fysiotherapie, ergotherapie en logopedie nuttig.

Preventie

Aangezien de precieze oorzaken van Parkinson nog niet gekend zijn, is de de ziekte momenteel nog niet te voorkomen. Het vermijden van giftige stoffen - zoals insecticides - en van hoofdtrauma kan de kans op het ontwikkelen van Parkinson verlagen.