1. feb, 2017

Tekst

De ziekte van Parkinson is na alzheimer de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening. Er doen nog heel wat misverstanden over de ziekte de ronde.

Niet alle parkinson-patiënten beven

De meeste mensen associëren parkinson vooral met zijn motorische aspecten: trage bewegingen, stijfheid, beven, moeilijk stappen, vallen.

Maar niet alle parkinson-patiënten beven. Daarnaast zijn er nog heel wat andere mogelijke symptomen zoals slaapstoornissen, constipatie, depressie, hallucinaties en verlies van reukvermogen.

Parkinson komt niet alleen bij oudere mensen voor

Bij zo'n 15% van de patiënten begint de ziekte al voor voor hun 45e levensjaar. Het gaat om dertigers en veertigers, mensen die nog volop professioneel actief zijn. Veel patiënten die jong met de ziekte geconfronteerd worden, slagen erin om een kwaliteitsvol leven te behouden en bijvoorbeeld tot aan hun pensioen aan het werk te blijven.

Maar vaak houden parkinsonpatiënten hun ziekte verborgen voor bazen en collega's. Misschien geen goed idee, maar wel begrijpelijk. De druk om de symptomen te verbergen creëert stress, en extra stress doet de symptomen weer toenemen, dus dat is geen goede strategie.

Medicatie tegen parkinson bestrijdt enkel symptomen

Tot nog toe is er geen medicijn dat de ziekte van Parkinson kan genezen, al wordt er onder andere aan de KU Leuven intensief naar gezocht.

De motorische symptomen van parkinson bestrijden gebeurt met allerlei medicijnen. Een nadeel van medicatie is dat de werkingsduur in de loop van de ziekte vaak geleidelijk aan afneemt.

Daarnaast zijn er nog twee mogelijke chirurgische ingrepen: diepe hersenstimulatie of het inplanten van een sonde in de darm waarbij de medicatie continu in het lichaam wordt ingebracht.