Parkinson Pijn

23. sep, 2018

FoxFeed Blog

Vraag het de MD: Pijn en de ziekte van Parkinson

Gepost door  

Rachel Dolhun, MD

 

Vraag het de MD: Pijn en de ziekte van Parkinson

Pijn is een veel voorkomend, maar misschien onverwacht, niet-motorisch symptoom van de ziekte van Parkinson (PD). Tot 75 procent van de mensen kan enige vorm van ongemak ervaren in de loop van hun ziekte. Helaas is dit symptoom vaak onvoldoende herkend en daarom onderbehandeld.

Veel potentiële oorzaken van pijn bij de ziekte van Parkinson
Sommige soorten pijn zijn te wijten aan de motorische of motorische symptomen van Parkinson, anderen aan de onderliggende ziekte zelf. Sommige pijn of ongemak kan niet direct aan PD worden gekoppeld, maar is nog steeds vrij algemeen. Een lijst met de belangrijkste oorzaken van pijn bij mensen met Parkinson omvat:

 • Spierstijfheid : motorische symptomen, zoals stijfheid en traagheid van beweging kunnen leiden tot pijn en pijn, wat kan resulteren in verminderde mobiliteit en zelfs meer pijn. Stijfheid kan gegeneraliseerd zijn over het hele lichaam of gelokaliseerd zijn in één regio, zoals de schouder, arm of been. Soms kan een ongecontroleerde tremor pijn veroorzaken.
 • Dystonie : dystonie is een langdurige, onwillekeurige spiercontractie die een abnormale houding veroorzaakt. Het kan elk lichaamsdeel beïnvloeden, maar typische voorbeelden bij PD zijn voetkrampen of krullen onder de tenen. Dystonie ontstaat meestal 's morgens of tijdens "uit" tijden , wanneer medicatie niet optimaal werkt en de symptomen van Parkinson terugkeren.
 • Dyskinesie : Dyskinesie is een abnormale, onwillekeurige beweging die zich kan ontwikkelen bij langdurig gebruik van levodopa (in combinatie met een langere ziekteduur). Dyskinesie treedt meestal op wanneer de symptomen van Parkinson anders worden beheerst (dwz tijdens "aan" tijden). De bewegingen kunnen een kronkelende, kronkelende of friemelachtige beweging zijn.
 • Centrale pijn: bij PD werken de hersengebieden die sensatie en pijn verwerken mogelijk niet correct, wat kan resulteren in een syndroom dat 'centrale pijn' wordt genoemd. De symptomen van centrale pijn variëren sterk van persoon tot persoon. Pijn kan wijdverspreid zijn, het hele lichaam aantasten of zich op één gebied concentreren. Het kan een constant brandend gevoel zijn of een intermitterende scherpe uitbarsting van pijn.
 • Buikpijn: de meeste mensen met Parkinson ervaren constipatie of maagklachten op een bepaald moment, vele malen zelfs vóór de diagnose. Constipatie kan variëren van een lichte overlast tot een aandoening die een ernstig opgeblazen gevoel en ongemak veroorzaakt. Bekijk een webinar over obstipatie .)
 • Musculoskeletale pijn: vanwege verminderde beweeglijkheid, houdingsveranderingen, vallen en soms breuken, kunnen Parkinson spier- en beenpijn veroorzaken. Veel mensen hebben ook pijn in de onderrug en zelfs geassocieerde ischias (pijn, tintelingen en gevoelloosheid stralend langs de achterkant van één been).
 • Gewrichtspijn: Artritis is geen onderdeel van de ziekte van Parkinson. Maar beide aandoeningen komen vaker voor bij ouder worden, dus hun pijn kan moeilijk te onderscheiden zijn. Hand-, knie-, heup- en onderruggewrichten zijn vaak verstijfd door artritis.
 • Neuropathie: Schade aan perifere zenuwen (die gevoelens naar de handen en voeten dragen) kan zich manifesteren als verdoofd, tintelend of brandend. Dit soort neuropathie kan worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen, waaronder diabetes en vitamine B-tekortkomingen. 

Pijn, zoals de meeste niet-motorische (en motorische) symptomen, kan fluctueren. Wanneer het over hun Parkinson gaat, beschrijven mensen die met de ziekte leven goede dagen en slechte dagen. Lichamelijke en emotionele stress, evenals gebrek aan slaap, vermoeidheid en depressie kunnen de pijn verergeren. Pijn bij Parkinson, ongeacht waar het vandaan komt, is over het algemeen ook slechter tijdens "uit" tijden (perioden waarin PD-symptomen terugkeren omdat medicijnen niet optimaal werken).

Meerdere benaderingen voor pijnmanagement bij Parkinson 
Een paar basisprincipes voor het behandelen van pijn bij Parkinson zijn:

 • Identificeer de bron van de pijn, indien mogelijk,
 • Optimaliseer de beheersing van motorische symptomen,
 • Oefening opnemen,
 • Gebruik niet-farmacologische methoden, indien nuttig,
 • Voeg indien nodig pijnmedicatie toe.

Als er pijn ontstaat, bespreek dit dan met uw bewegingsstoornisspecialist, die uw Parkinson kan beoordelen, kan evalueren op andere oorzaken dan PD (zelfs kleine infecties kunnen Parkinson-symptomen en pijn verergeren) en een geschikte behandeling kan doorvoeren.

Als de motorische symptomen niet onder controle zijn, kan pijn ook niet voldoende worden beheerst. Als 'off'-tijd, dyskinesie of dystonie bijdragen aan of pijn veroorzaken, is aanpassing van het dopaminemedicatie waarschijnlijk de eerste strategie voor pijnmanagement. Aanvullende therapieën voor dystonie kunnen botulinumtoxine (Botox) -injecties in de aangetaste spieren of orale geneesmiddelen, zoals spierverslappers, omvatten.

Oefening kan gunstig zijn voor de meeste pijn (en obstipatie), hoewel dit misschien wel het laatste is waar u zin ​​in hebt. Een fysieke of ergotherapeut kan u helpen bij het opstellen van een persoonlijk regime en familieleden en vrienden kunnen u verantwoordelijk houden. 

Niet-medicamenteuze pijnbehandelingen omvatten massagetherapie, mindfulness- en meditatietechnieken, acupunctuur en toepassing bij warmte of koude. Deze kunnen alleen of in combinatie met medicatie worden gebruikt.

Voor musculoskeletale en andere pijn kunnen ontstekingsremmers worden aanbevolen. Voor ernstige pijn kunnen lage doses opioïden worden voorgeschreven. Opioïden kunnen constipatie veroorzaken, dus moeten ze voorzichtig worden gebruikt. Voor centrale of neuropathische pijn, in het bijzonder wanneer depressie aanwezig is (en zelfs wanneer dit niet het geval is), kunnen bepaalde antidepressiva vaak symptomen verlichten.

Een multidisciplinaire teamaanpak voor pijnmanagement kan noodzakelijk zijn. Naast uw specialist in bewegingsstoornissen, kunnen aanbieders fysieke of ergotherapeuten, psychiaters en zelfs pijnbeheersdeskundigen zijn. Elk van deze beoefenaars richt zich op een ander aspect van de pijn. 

Actief onderzoek naar verschillende aspecten van de ziekte van Parkinson 
Onderzoekers werken aan een beter begrip van de mechanismen achter pijn bij Parkinson, zodat het effectiever kan worden aangepakt. Ze zijn op zoek naar objectieve metingen, zoals beeldvorming van de hersenen, om pijn te diagnosticeren en te monitoren en om de respons op de behandeling te evalueren. (Op dit moment kan dit alleen subjectief worden gedaan, of door een persoon te vragen zijn pijn te waarderen met een numerieke of visuele schaal.) En ze onderzoeken verschillende medicijnen en diepe hersenstimulatie voor hun potentiële voordelen in de behandeling van de ziekte van Parkinson.

28. aug, 2018

Nieuwe zuiveringsmethode kan de stamcelvervangingstherapie voor Parkinson verbeteren

 
Nieuwe
 zuiveringsmethode kan de stamcelvervangingstherapie voor Parkinson verbeteren
 
 
 

Een nieuw proces om stamcellen te selecteren en te zuiveren die therapeutische potentie bezitten om dopamine-producerende neuronen te vervangen, kan de klinische ontwikkeling van deze veelbelovende weg naar behandeling van de ziekte van Parkinson bespoedigen .

Na te zijn getransplanteerd, bevorderden deze cellen dopamine productie en verminderden de ernst van ziektegerelateerde motorische symptomen in een diermodel van de ziekte van Parkinson.

 

De preklinische studie met die bevinding, " Ontdekking van nieuwe celoppervlaktemarkers voor zuivering van embryonische dopamine-voorlopers voor transplantatie bij de ziekte van Parkinson-diermodellen ", werd gepubliceerd in  Molecular & Cellular Proteomics .

 

De huidige standaardtherapieën voor de ziekte van Parkinson zijn voornamelijk gericht op het herstellen van de dopamine-signalering in de hersenen om de ernst van de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren. Deze strategie lost echter niet het belangrijkste mechanisme op dat leidt tot dopaminereductie - het verlies van een specifieke populatie van hersencellen die dopaminerge neuronen worden genoemd .

 

In recente jaren is de transplantatie van stamcellen (een type cel dat vrijwel elk celtype in het lichaam kan veroorzaken) dat dopamine-producerende neuronen kan vervangen een aantrekkelijke therapeutische route geworden. Maar de vertaling in de klinieken is vertraagd, gedeeltelijk vanwege de moeilijkheid om stamcellen te selecteren en te zuiveren die therapeutisch potentieel bieden zonder besmetting van ongewenste progenitorcellen die kunnen leiden tot tumoren en andere complicaties.

"Hoewel er robuuste methoden zijn geïntroduceerd die voldoende aangepaste cellen produceren, blijft er onzekerheid over het selecteren van de juiste celtypen uit menselijke pluripotente cellen voor transplantatie", schreven onderzoekers.

Onderzoekers hebben nu een nieuwe gestandaardiseerde methode ontwikkeld die de selectie en zuivering van stamcellen die zich specifiek differentiëren in dopamine-producerende zenuwcellen, die betrokken zijn bij de ziekte van Parkinson, kan vergemakkelijken.

Het team ontwikkelde menselijke stamcellen om een ​​groen fluorescerend eiwit te produceren dat gemakkelijk kon worden gedetecteerd, evenals het LMX1A-eiwit , dat een belangrijke marker is van dopaminerge voorlopers tijdens de differentiatie van hersencellen.

Deze stamcellen werden 12 dagen in het laboratorium gekweekt en getransformeerd in de gewenste rijpe dopamine producerende neuronen. In ongedifferentieerde cellen werd de fluorescente reporter niet geproduceerd.

Het team isoleerde hun belangwekkende cellen verder op basis van de aanwezigheid van een oppervlakte-eiwit, contactine 2 (CNTN2) genoemd , wat ook een kenmerkende marker is van dopaminerge hersencelvoorlopers.

Om hun activiteit te testen, transplanteerden onderzoekers deze gezuiverde cellen in de hersenen van ratten met de ziekte van Parkinson en vergeleken de uitkomsten van de dieren met die getransplanteerd met ongezuiverde van stamcellen afgeleide cellen, of die onbehandeld bleven.

Beide groepen behandelde ratten vertoonden significante symptoomverbetering na 10 weken na ontvangst van de cellen. Toch hadden de ratten die CNTN2-verrijkte cellen ontvingen - geproduceerd en geïsoleerd met behulp van de nieuwe methode - een sneller motorisch herstel en betere dopamineproductie.

Onderzoekers geloven dat deze resultaten aantonen dat "de zuiverheid van getransplanteerde cellen een meer kritische parameter kan zijn om herstel van motorische vermogens te bereiken in vergelijking met het aantal getransplanteerde cellen."

Gezien het feit dat de nieuw vastgestelde zuiveringsmethode een efficiënte benadering kan zijn om grote aantallen menselijke stamcel-afgeleide "dopaminerge voorlopers voor therapeutische toepassingen te produceren", voegde ze eraan toe.

27. aug, 2018

Praten met kinderen Over Parkinson

Het delen van een diagnose van de ziekte van Parkinson (PD) met vrienden en familie bevordert de verbinding en ondersteuning.

Het delen van een diagnose van de ziekte van Parkinson (PD) met vrienden en familie bevordert de verbinding en ondersteuning. Het is ook belangrijk om te beslissen wanneer en hoe u de kinderen in uw leven vertelt. Eenvoudige antwoorden op basisvragen kunnen kinderen helpen Parkinson beter te begrijpen.

Tips om met uw kinderen of kleinkinderen te praten

 • Gebruik eenvoudige termen om uw diagnose uit te leggen, inclusief de symptomen en welk gedrag te verwachten.
 • Als u meer dan één kind hebt, probeer dan in eerste instantie een voor een met hen te praten.
 • Bereid je voor om basale vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld als de diagnose dodelijk is, als de besmettelijkheid besmettelijk is en als je kind PD krijgt.
 • Moedig uw kind aan om vragen te stellen en voor te bereiden op sommige van hen om gevoelig van aard te zijn.
 • Stel een bezoek aan uw kind samen met uw neuroloog om over de ziekte te praten en wat u kunt verwachten.
 • Laat uw kinderen weten dat er een aantal veranderingen zullen optreden in het dagelijks leven en dat het werken in teamverband uw gezin zal helpen.
 • Leg uit dat mensen door de ziekte naar je kunnen staren en dat dit meestal komt door nieuwsgierigheid en niet om grofheid.
 • Leer uw kind hoe zij de ziekte aan hun vrienden kunnen uitleggen, voor het geval zij ernaar worden gevraagd.
 • Als uw kind het bijzonder moeilijk heeft om uw diagnose te stellen, vraag dan uw arts om een ​​therapeut aan te raden die gespecialiseerd is in het helpen van kinderen van wie de ouders met een ziekte leven.
15. aug, 2018

Wereld-eerste Parkinson-proef met stamcellen

NIEUWS

 

Auteur: Simge Eva Dogan Gepubliceerd: 9 augustus 2018

stamcellen

Wetenschappers van een Japanse universiteit zullen een eerste klinische proef uitvoeren waarbij geherprogrammeerde stamcellen worden getransplanteerd in de hersenen van zeven mensen met Parkinson.

Onderzoekers geloven dat het proces - dat vorig jaar op apen werd getest - de hersenen in staat zal stellen om dopamine te maken om de effecten van Parkinson tegen te gaan.

Shinya Yamanaka, die in 2012 aan de studie werkt en de Nobelprijs heeft gewonnen voor zijn werk met stamcellen, zei: "We zijn van plan ons onderzoek zorgvuldig en toch snel voort te zetten, in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis van Kyoto, zodat een nieuwe behandeling plaatsvindt wordt zo snel mogelijk naar de patiënt gebracht. "

Onderzoekers hopen een behandeling te creëren die wordt gedekt door de nationale ziekteverzekering in Japan.

Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp .

Bezoek de EPDA- website voor meer informatie over het laatste onderzoek naar Parkinson .

28. jun, 2018

Wanneer hebt u recht op een parkeerkaart voor personen met een handicap?

 
123-parkeerplaats-handicap-1-05-18.jpg

TIPS

Met een parkeerkaart voor personen met een handicap kunt u (meestal gratis) parkeren op voorbehouden plaatsen. Dat kan zowel als chauffeur of als passagier. Zowel volwassenen als kinderen kunnen recht hebben op een parkeerkaart.
De kaart is strikt persoonlijk en kan dus enkel gebruikt worden indien de houder van de kaart door het geparkeerde voertuig vervoerd wordt of wanneer hij dit voertuig zelf bestuurt.
 
Voorwaarden
 
Zowel kinderen als volwassenen kunnen een parkeerkaart krijgen. 
U hebt recht op een parkeerkaart als:
• u een blijvende invaliditeit hebt van 50 procent of meer (invaliditeit van de benen) of van 80 procent of meer (andere invaliditeit);
• u oorlogsinvalide bent (burgerlijk of militair) met een invaliditeit van 50 procent of meer;
• u volledig verlamd bent aan de armen of beide armen werden geamputeerd
• uw gezondheidstoestand uw zelfredzaamheid of uw mobiliteit vermindert. 
        -Als u ouder bent dan 21 jaar: 12 punten of meer (zelfredzaamheid) of minstens 2 punten (mobiliteit).
        -Als u jonger bent dan 21 jaar: 2 punten in de categorie "verplaatsing" of "mobiliteit en verplaatsing". 
• u toelating hebt van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds om een mobiliteitshulpmiddel (scooters en driewielers komen niet in aanmerking) aan te kopen.
 

Hoe aanvragen? 

 
Aanvragen voor de parkeerkaart gebeuren bij de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap.
Dat kan elektronisch, telefonisch of via de post.
 
Voor hulp bij de aanvraag kunt u terecht bij uw gemeente, bij het OCMW of bij de dienst maatschappelijke hulp van uw ziekenfonds.
 
1. U hebt een medische erkenning van uw handicap en voor de parkeerkaart?
U doet de aanvraag bij de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap.
U hoeft zelf geen attesten op te sturen, de dienst Personen met een Handicap vraagt die rechtstreeks op bij de betrokken diensten.
 
2. U hebt een medische erkenning van uw handicap maar nog niet voor de parkeerkaart?
U doet de aanvraag bij de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap.
U krijgt de parkeerkaart pas na een nieuwe medische evaluatie. Die evaluatie kan ook gevolgen hebben voor uw andere sociale rechten.
 
3. U hebt de goedkeuring van de adviserend-geneesheer van uw mutualiteit?
Neem contact op met uw ziekenfonds. Zij zullen het formulier 'Verklaring van de adviserend-geneesheer' naar de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap sturen. 
U krijgt uw parkeerkaart toegestuurd als mobiliteitshulpmiddel (bijv. rolstoel) erkend is. Zo niet, zal u uitgenodigd worden voor een medisch onderzoek.
 
4. U hebt nog geen medische erkenning van uw handicap?
Dan moet u de eerst de online vragenlijst invullen op de website van de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap om een erkenning aan te vragen. 
 
5. U hebt een parkeerkaart van beperkte duur en wilt die verlengen?
Parkeerkaarten van bepaalde duur worden niet automatisch verlengd. Neem 6 maand voor het vervallen van uw parkeerkaart contact met FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap sturen. 

 

 

Hoe gebruikt u de kaart?

U mag overal in België en in het buitenland parkeren op plaatsen die voorbehouden zijn voor personen met een handicap. 
De voorbehouden plaatsen worden aangeduid met het blauw verkeersbord E9a ("P") met het wit pictogram dat een persoon met een handicap in een rolstoel voorstelt of aangevuld met het onderbord waarop dit pictogram is afgebeeld. Dit pictogram mag, in witte kleur, op het wegdek gereproduceerd worden.
 
• Onderteken voor gebruik uw kaart in het daarvoor voorziene vakje. De kaart is persoonlijk en mag niet gebruikt worden als u zelf niet in het voertuig zit. Leg de kaart vooraan in het voertuig op het dashboard zodat de voorzijde van de kaart met het symbool van de rolstoel goed zichtbaar is.
• U kunt voor onbeperkt duur parkeren op plaatsen waar de parkeerduur beperkt is (blauwe zone). 
• Indien er een parkeerverbod geldt, is dit ook voor personen met een handicap van toepassing.

 

 

123-parkeerplaats-handicap-05-18.jpg

 

• Sommige steden en gemeenten voorzien een aantal parkeerplaatsen die voorbehouden zijn voor hun bewoners. Uw parkeerkaart voor personen met een handicap alleen is dan niet voldoende. U kunt de bewonersplaatsen herkennen aan het "P-bord", met als onderbord "bewoners". Dit bord staat altijd aan het begin en aan het einde van de parkeerzone.
• In bepaalde steden en gemeenten mag u met de kaart ook gratis parkeren, maar dat verschilt sterk van stad tot stad. Informeer bij de stad of gemeente wat de plaatselijke regels zijn. 
• In of op publieke/commerciële betaalparkings of parkings van bijvoorbeeld de NMBS waar betalend parkeren geldt, zijn er vaak wel voorbehouden plaatsen voor gehandicapten, maar betaalt u ook met een gehandicaptenkaart het geldende tarief - net als andere bestuurders.
• Ook in het buitenland kunt u de kaart gebruiken. Richt u tot de ambassade van het land waar u naar toe gaat voor meer informatie.
Voor Europese bestemmingen kunt u via een tool van de Europese Commissie de plaatselijke regels voor parkeerkaarten voor personen met een handicap opzoeken.
 

Verlies, diefstal of schade

Bij verlies, diefstal of schade kunt u een nieuwe kaart aanvragen bij de FOD Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een Handicap