info

27. jul, 2021

Wat zijn de symptomen van Parkinson?

Sommige symptomen van Parkinson zijn zichtbaar, maar andere niet. Onwetendheid over de symptomen van Parkinson kan een goede diagnose van de ziekte in de weg staan. Voor mensen met Parkinson kan het soms moeilijk zijn om te achterhalen of sommige symptomen horen bij de ziekte van Parkinson of een andere oorzaak hebben.

De ziekte van Parkinson is complex en uit zich in talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische (gericht op beweging) en niet-motorische klachten, zoals concentratieproblemen. De klachten verschillen per patiënt en zelfs per dag of moment. Niet elke patiënt ervaart dus alle symptomen. Al zijn er wel veel overeenkomsten. De eerste symptomen zijn meestal vaag en worden niet altijd herkend als het begin van Parkinson. De klachten worden langzamerhand erger. En hebben dus ook steeds meer invloed op het dagelijks leven van de patiënt. Als een Parkinsonpatiënt last heeft van trillen, traag bewegen of stijve spieren, gaan ogenschijnlijk eenvoudige handelingen niet meer automatisch. Opstaan uit een stoel of bed, een dopje op een tube doen, een overhemd dichtknopen of veters strikken, worden dan steeds lastiger taken.

Wat zijn aanwijzingen voor Parkinson?

Parkinson is een gecompliceerde ziekte die zich uit in talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische (gericht op beweging) en niet-motorische klachten zoals depressieve gedachten. De symptomen verschillen per patiënt, dus niet iedereen zal alle klachten ervaren.

Wat zijn de symptomen van Parkinson?

1. jul, 2021
Problemen met schrijven!
Wanneer je aan de ziekte van Parkinson lijdt en problemen hebt met schrijven. Dan kunnen de volgende tips je helpen.
1. Probeer te schrijven met de hand die je normaal gesproken niet gebruikt.
Het gebruiken van beide handen houdt beide hersenhelften actief.
2. Probeer letters in een andere richting te schrijven dan waarin je ze meestal schrijft.
Koop pennen en potloden met brede grepen (tenminste 3 cm), deze zijn makkelijker te grijpen en te bewegen. Je kunt een standaard pen of potlood makkelijk aanpassen door het volgende te doen:
- Draai een rubberen elastiek meerdere keren om een ​​pen of potlood. Het rubber zal u helpen beter grip te houden op de pen.
- Gebruik pen- of potloodgrepen. Dit zijn cilindervormige stukjes rubber met een gat in het midden welke de grip verbeteren.
1. jul, 2021

Informatie omtrent de meest voorkomende oogproblemen

Droge ogen

Dit geeft een branderig, zand gevoel in de ogen. Soms zijn de ogen rood, tranend en zitten ze dichtgeplakt in de ochtend. Om de ogen te beschermen tegen uitdroging, knipperen mensen regelmatig met hun ogen. Door de verminderde knipperfrequentie bij de ziekte van Parkinson maakt het oog minder traanvocht aan, waardoor er droge ogen kunnen ontstaan. Soms kan dit zich ook uiten als een ontsteking van de oogleden. Medicatie kan hier tevens een rol spelen.

Dubbelzien / wazig zien

Dit betekent dat er sprake is van dubbelzien, de beelden worden naast elkaar of boven elkaar gezien. Bij de ziekte van Parkinson komt dit vaak door convergentie-insufficiëntie. Wanneer we op korte afstand naar een voorwerp kijken, richten beide ogen zich neuswaarts om dit voorwerp enkel te zien. Deze beweging noemt men ‘convergentie’. Het vermogen tot convergeren is belangrijk voor activiteiten op korte afstand zoals lezen, schrijven, computerwerk, handwerk. De convergentie noemt men ‘normaal’ als deze beweging van de ogen tot op het puntje van de neus kan worden uitgevoerd. Lukt dit niet of heeft men hier moeite mee, dan spreken we van een convergentie-insufficiëntie. Daarbij is het moeilijker vloeiende oogbewegingen te maken, waardoor snel focussen lastig en vermoeiend kan zijn.

Contrastgevoeligheid en kleurenzien verminderd

Met contrast worden verschillen in kleurintensiteit bedoeld die gelijktijdig in het gezichtsveld aanwezig zijn. Bijvoorbeeld zwarte letters op wit papier. Hoe groter het contrast, hoe beter de letters te lezen zijn. Het kan zijn dat de ogen moeite hebben om zich aan verschillende lichtsterke aan te passen. Het is dan moeilijker fijne patronen te onderscheiden. Er kunnen problemen zijn met lezen en verwerken van beelden. De gedachte is dat dit komt door vermindering van Dopamine in het netvlies (de retina), waardoor deze minder goed functioneert.

Natuurlijk komen er ook oogproblemen voor die los staan van de ziekte van Parkinson. Het is van belang op tijd geric

1. jul, 2021

Met Parkinson de warmte trotseren?

Tijdens warme dagen hebben Parkinsonpatiënten vaak meer last van hun symptomen. Hierbij een aantal tips om deze dagen zo comfortabel mogelijk door te komen.

Houd het koel

Koeling geeft lichamelijke verlichting, het is goed voor uw bloedsomloop én het vermindert de vertraging van de prikkels die naar uw zenuwen leiden. Koelen kan simpel en snel door af en toe een ijsblokje over uw polsen te laten glijden. Of een nat washandje (al dan niet uit de vriezer) in uw nek te leggen. Uw huis houdt u koel door de zon buiten te houden, dus sluit luiken, gordijnen of jaloezieën. Ook een mobiele airco kan helpen.

Draag katoen

Draag comfortabele kleding, bijvoorbeeld van katoen. Deze stof absorbeert zweet makkelijk, dus houdt u relatief koel. Lichte kleuren reflecteren het zonlicht en luchtige, dunne kleding is prettig als het zoveel mogelijk lucht kan doorlaten.

Eet kleine porties

Eet uw maaltijden in kleine porties. Hoe groter uw maaltijd, hoe meer energie het uw lichaam kost om deze te verteren. Als gevolg daarvan stijgt uw lichaamstemperatuur. Het eten van groente en fruit werkt verkoelend, net als het nuttigen van sommige zuivelproducten (bijvoorbeeld yoghurt, kwark of jonge kaas), sommige noten of zaden (bijvoorbeeld cashewnoten of zonnebloempitten) en specerijen of kruiden (bijvoorbeeld zout, munt of salie).

Drink voldoende water

De hitte verhoogt uw lichaamstemperatuur, waardoor u veel vocht verliest. Door extra water te drinken, houdt u het vochtpeil in uw lichaam in balans. Drink liever geen dranken met cafeïne, want die onttrekken veel vocht aan uw lichaam. Is veel water drinken lastig, dan is een ijsklontje of waterijsje wellicht een uitkomst. Het geeft u verkoeling en u krijgt toch een beetje vocht binnen.

Slim inspannen

Profiteer van de ochtenden en de avonden, waarin het relatief koel is. Boodschappen doen, huishouden of in de tuin werken kost overdag in de hitte veel meer energie. Verplaats uw inspanningen dus (indien mogelijk) zoveel mogelijk naar de ochtend of avond.

 

20. jun, 2021

Een stap dichter bij de toediening van neusspraymedicijnen voor de ziekte van Parkinson


Wetenschappers van de Universiteit van York hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een neusspraybehandeling voor patiënten met de ziekte van Parkinson.

Onderzoekers hebben een nieuwe gel ontwikkeld die naast het medicijn levodopa aan weefsel in de neus kan hechten, waardoor de behandeling rechtstreeks naar de  worden gestuurd .

Levodopa wordt in de hersenen omgezet in dopamine, wat het tekort aan dopamine-producerende cellen bij Parkinson-patiënten compenseert en helpt bij de behandeling van de symptomen van de ziekte. Na langere tijd wordt levodopa echter minder effectief en zijn hogere doses nodig.

Professor David Smith, van de afdeling Scheikunde van de Universiteit van York, zei: "Het huidige medicijn dat wordt gebruikt voor de ziekte van Parkinson is tot op zekere hoogte effectief, maar na een lange periode van gebruik begint het lichaam het medicijn af te breken voordat het in de hersenen komt waar het is het hardst nodig.

"Dit betekent dat een hogere dosering nodig is, en in latere stadia moet het medicijn soms in plaats van tabletten worden geïnjecteerd. Onderzoek naar  al lang interessant als een effectievere toediening vanwege de directe route naar de hersenen via de zenuwen die de neus bedienen, maar de uitdaging hier is om een ​​manier te vinden om het lang genoeg aan het neusweefsel te laten hechten om een ​​goede dosis van het medicijn af te geven."

De onderzoekers creëerden een gel, geladen met levodopa, die als een vloeistof in de neus kon stromen en vervolgens snel kon veranderen in een dunne laag gel in de neus. De methode werd getest in diermodellen door een team van King's College London, waar  met succes uit de gel in het bloed en rechtstreeks in de hersenen werd afgegeven.

Professor Smith zei: "De resultaten gaven aan dat de gel het medicijn een betere hechting in de  , wat een betere opname in zowel het bloed als de hersenen mogelijk maakte."

Het team werkt nu aan het opnemen van deze materialen in neusspray-apparaten om door te gaan naar klinische proeven bij mensen. De benadering kan ook relevant zijn voor andere neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

Khuloud Al-Jamal, Professor of Drug Delivery and Nanomedicine van King's College London, zei: "Niet alleen presteerde de gel beter dan een eenvoudige oplossing, maar de opname door de hersenen was beter dan bij intraveneuze injectie van het  . Dit suggereert dat nasale toediening van Parkinson-medicijnen met behulp van dit type gel kan klinische relevantie hebben."


Verder verkennen

De juiste medicijnbalans vinden voor Parkinsonpatiënten

Meer informatie: Julie Tzu-Wen Wang et al, Enhanced Delivery of Neuroactive Drugs via nasale toediening met een zelfgenezende supramoleculaire gel, Advanced Science (2021). DOI: 10.1002/advs.202101058
Tijdschriftinformatie: Advanced Science 

 

Geleverd door de Universiteit van York